Συγκινεί ξανά η Aντζελίνα Τζολί: Γιατί αφαίρεσε και τις ωοθήκες της

Δύο χρόνια μετά τη μαστεκτομή η διάσημη ηθοποιός προχώρησε σε νέα προληπτική επέμβαση – Το συγκλονιστικό άρθρο που δεν γίνεται να αφήσει άνθρωπο ασυγκίνητο… – Το τηλεφώνημα στον Μπραντ Πιτ και οι σκέψεις για τα παιδιά της!

Η Αντζελίνα Τζολί αφαίρεσε τις ωoθήκες και τις σάλπιγγές της και γράφει για αυτή την επέμβαση στους σημερινούς New York Times.

Στο κείμενο αναφέρει πως πριν από δυο χρόνια είχε γράψει για την επιλογή της να κάνει διπλή προληπτική μαστεκτομή, μετά από μια απλή εξέταση αίματος που έδειξε ότι φέρει μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA. Της είπαν ότι έχει 87% πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του στήθους και 50% από καρκίνο των ωοθηκών.

Από εκείνη τη στιγμή η ίδια προγραμμάτιζε την αφαίρεση των ωοθηκών, μια επέμβαση όπως γράφει «λιγότερο σύνθετη από τη μαστεκτομή αλλά με σοβαρές επιπτώσεις. Βάζει μια γυναίκα σε υποχρεωτική εμμηνόπαυση. Ετσι, προετοίμαζα τον εαυτό μου ψυχολογικά και συναισθηματικά, συζητούσα τις πιθανότητες με τους γιατρούς, έκανα έρευνες για εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους και κατέγραφα τις ορμόνες μου, για πιθανά υποκατάστατα των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Αλλά ένιωθα πως έχω ακόμα χρόνο για να κάνω την επέμβαση».

Και συνεχίζει: «Ομως, πριν από δύο εβδομάδες μου τηλεφώνησε ο γιατρός με τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου. Μου είπε ότι η CA-125  είναι φυσιολογική και ανέπνευσα με ανακούφιση, αφού αυτός ο δείκτης, αυτή η πρωτεΐνη στο αίμα, καταγράφει τον καρκίνο των ωοθηκών. Είναι μια εξέταση που κάνω κάθε χρόνο εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού μου. Ομως μου είπε πως έχουν ανέβει οι δείκτες που δείχνουν την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής και αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου. Ηθελε να με δει επειγόντως χειρουργός και να ελέγξει τις ωοθήκες μου».

«Προσπάθησα να είμαι ήρεμη, να είμαι δυνατή, να σκέφτομαι πως δεν έχω λόγο να ανησυχώ πως δεν θα ζήσω για να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να μεγαλώσω τα εγγόνια μου. Τηλεφώνησα στον άντρα μου στη Γαλλία, που έφτασε με αεροπλάνο σε λίγες ώρες. Το όμορφο με αυτές τις στιγμές στη ζωή είναι πως έχεις τόση διαύγεια.

Την ίδια μέρα πήγα στον χειρουργό που παρακολουθούσε τη μητέρα μου και που τον είχα δει τελευταία φορά τη μέρα που πέθανε η μητέρα μου. Εκλαψε όταν με είδε: “Της μοιάζεις τόσο πολύ, είστε ίδιες”. Κατέρρευσα. Χαμογέλασαμε όμως και αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα.

Ηξερα πως αν ήταν καρκίνος θα ήταν στα αρχικά στάδια. Αν ήταν κάτι άλλο μέσα στο σώμα μου, θα το ήξερα σε πέντε μέρες. Πέρασα πέντε μέρες μέσα σε σκοτοδίνη, παρακολουθώντας τους αγώνες ποδοσφαίρου των παιδιών μου, δουλεύοντας, προσπαθώντας να μείνω ήρεμη», αναφέρει η χολιγουντιανή σταρ.

Την ημέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα και έδειξαν πως ήταν αρνητικά για καρκίνο ένιωσε τεράστια ανακούφιση, αν και λόγω ραδιενέργειας δεν μπορούσε να αγκαλιάσει τα παιδιά της. Επρεπε όμως να προχωρήσει στην αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπιγγών. Ενημερώνει τις αναγνώστριες πως όποια γυναίκα έχει αντίστοιχο πρόβλημα δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει την επέμβαση, όμως αυτό της συνέστησαν οι γιατροί της με βάση το ιστορικό και τις εξετάσεις της.

Επρεπε να κάνει την επέμβαση όταν θα ήταν δέκα χρόνια νεότερη από την ηλικία που παρουσίασε καρκίνο η μικρότερη από τις συγγενείς της. Η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 49 ετών. Η Αντζελίνα είναι τώρα 39… Εκανε την αφαίρεση με λαπαροσκόπηση και εντοπίστηκε ένας μικρός όγκος στις ωοθήκες, που δεν ήταν όμως κακοήθης.

«Είναι πιθανό να μην έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος να παρουσιάσω καρκίνο. Θα αναζητήσω φυσικούς τρόπους να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα, να νιώθω θηλυκή προκειμένου να μην πουν ποτέ τα παιδιά μου “η μαμά μου πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών”. Ανεξάρτητα από τα υποκατάστατα ορμονών που παίρνω είμαι τώρα σε εμμηνόπαυση. Δεν θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά, θα υποστώ κάποιες αλλαγές στο σώμα. Ομως νιώθω άνετα με ό,τι έρθει, όχι επειδή είμαι δυνατή αλλά γιατί αυτό είναι μέρος της ζωής. Δεν πρέπει να το φοβάσαι.

Νιώθω στεναχώρια για τις γυναίκες που έζησαν τέτοιες στιγμές νωρίς στη ζωή τους, πριν αποκτήσουν παιδιά. Η κατάστασή τους είναι σαφώς χειρότερη από τη δική μου. Εμαθα ότι υπάρχουν τρόποι για να αφαιρούν οι γυναίκες τις σάλπιγγες αλλά να κρατούν τις ωοθήκες, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά.

Δεν είναι εύκολο να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Αλλά είναι πιθανό να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας. Να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις τις εναλλακτικές, να κάνεις επιλογές που σου ταιριάζουν. Η γνώση είναι δύναμη», καταλήγει το άρθρο.

source

GLYFADA METROPOLITANS