Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα της παρανοϊκής διαταραχής της προσωπικότητας
Τι είναι η παρανοική διαταραχή
Οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζoνται γενικά από μια μακροχρόνια δυσπιστία και καχυποψία ως προς τους άλλους. Ένα άτομο με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύει ότι τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων είναι ύποπτα ή ακόμη και κακόβουλα. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή υποθέτουν ότι άλλοι άνθρωποι θα τους βλάψουν ακόμα και αν δεν έχουν ενδείξεις βάσιμες για κάτι τέτοιο. Αν και είναι αρκετά φυσιολογικό για τον καθένα μας να έχουμε έναν ορισμένο βαθμό «παράνοιας» σχετικά με ορισμένες καταστάσεις στη ζωή μας (όπως να ανησυχούμε για μια επικείμενη σειρά απολύσεων στο χώρο εργασίας), οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας το κάνουν αυτό σε έναν ακραίο βαθμό για κάθε τι που έχει να κάνει με τη προσωπική τους ζωή.
Είναι δύσκολο γενικά να κάνει κανείς παρέα με κάποιον που έχει παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας του καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το άτομο αυτό. Λόγω της καχυποψίας που τους διακατέχει τα άτομα αυτά είναι κλεισμένα στον εαυτό του και έτσι όντας αρκετά μυστικοπαθή και απόμακρα , τους είναι αρκετά δύσκολο να συνάψουν κάθε είδους σχέσεις.
Η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας κάνει εμφανή τα συμπτώματα της στα αρχικά χρόνια της ενηλικίωσης. Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά:
Υποψιάζεται ότι οι άλλοι θέλουν να τον εξαπατήσουν ή να το βλάψουν χωρίς βάσιμες αποδείξεις.
Έχει αδικαιολόγητες αμφιβολίες για την αξιοπιστία φίλων ή συνεργατών
Δεν εμπιστεύεται τους άλλους γιατί πιστεύει ότι, ο,τι και αν πει θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
Θεωρεί τα πάντα ύποπτα, ακόμα και τα καλά γεγονότα της ζωή του.
Γίνεται συνέχεια προσβλητικός και κακός απέναντι στους άλλους.
Νομίζει ότι όλοι είναι εναντίον του. Θεωρεί τους άλλους πιθανή απειλή και είναι έτοιμος να αντιδράσει.
Νομίζει οτι οι ερωτικοί του σύντροφοι τον απατούν.
Τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή;
Tα αίτια αυτής της διαταραχής παραμένουν ακόμα άγνωστα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με βιοψυχολογικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, ίσως έχει να κάνει με κάποιο βιολογικό παράγοντα αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις καταστάσεις που έχει εκτεθεί το άτομο.
Υπάρχει θεραπεία;
H τυπική μέθοδος θεραπείας που ακολουθείτε για αυτή τη διαταραχή είναι μέσω μιας μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας με έναν ειδικό. Είναι πολύ πιθανό να συνταγογραφηθούν χάπια ώστε να περιοριστούν κάπως τα συμπτώματα.
source: boro.gr