Τρίγωνα, Κάλαντα… Χριστουγεννιάτικες ημέρες: Αγάπη ή φάρσα;

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

Τρίγωνα, Κάλαντα… ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά. Μες τη σιγαλιά, ανοίγει η αγκαλιά κι έκανε η αγάπη την καρδιά φωλιά!

Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η γιορτή των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο, επαναλαμβάνεται το μήνυμα της Αγάπης, της Κατανόησης, της Προσφοράς. Παρόλα αυτά, η επανάληψη αυτών των ανθρώπινων και αναγκαίων στοιχείων, έχει αρχή, τα Χριστούγεννα και τέλος, την Πρωτοχρονιά. Τα στοιχεία αυτά δεν μαθαίνονται για όλη τη διάρκεια του χρόνου, απλώς πρωταγωνιστούν στο Πνεύμα των ημερών των Χριστουγέννων. Στολίζονται όσο πιο φωτεινά γίνεται και με το πέρασμα των ημερών, η φωτεινότητά τους σβήνει.

Η επανάληψη όμως είναι η μητέρα της μαθήσεως. Είναι αυτή που μάς βοηθά να μαθαίνουμε αυτό που ήδη έχουμε ξανά βιώσει, ξανά ακούσει και να το χρησιμοποιούμε αν είναι αναγκαίο και να το απωθούμε εάν είναι άχρηστο. Τα μηνύματα των Χριστουγέννων επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, άρα εγγράφονται και στην μνήμη μας, άρα παγιώνονται σταθερά στον εγκέφαλό μας. Άρα, η εγγραφή τους μπορεί και πρέπει να επαναφέρεται σε όλες τις ημέρες της καθημερινότητάς μας και όχι να τα πετάμε όταν το “Καλή Χρονιά” λαμβάνει τέλος.

Ποιοι από εμάς δεν θέλουν την Αγάπη και την αποδοχή της; Ποιοι από εμάς δεν θέλουν να αντιληφθούν την Κατανόηση, η οποία μάς φέρνει πιο κοντά και μάς προσφέρει συναισθηματική ευχαρίστηση; Ποιοι από εμάς δεν θέλουν να προσφέρουν, χωρίς απαραίτητα η Προσφορά να μεταφράζεται ως χρηματική;

Νομίζω πως όλοι θέλουμε αυτά τα στοιχεία να υπάρχουν στη ζωή μας φέτος τα Χριστούγεννα και για όλο τον χρόνο. Ας βάλουμε αρχή και τέλος στα άχρηστα που κρατά και θυμάται ο εγκέφαλός μας και που μόνο ανακαλεί όταν θαμπώνεται από τα φώτα μιας γιορτής κι ας χρησιμοποιήσουμε την μνήμη μας ανοιχτά σε όλες τις περιόδους που ζούμε.

Αν τα φέρουμε καθημερινά, τότε μπορούμε να υπερβάλουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αν τα φέρουμε μόνο αυτές τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες, τότε η υπερβολή καταντά, φάρσα. Η φάρσα, μάς καθιστά κωμικούς, μάς παραπλανά.

Πάει ο παλιός ο Χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά… με τραγούδια, με χαρά…

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία