Ένα ιδιότυπο καθεστώς «παράλληλης» λειτουργίας μέρους της αγοράς έχει παγιωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς υπάρχουν καταστήματα που εξυπηρετούν πελάτες.

Αυτό έχει προκύψει καθώς μέσω της τελευταίας ΚΥΑ επιτρέπεται σε συγκεκριμένα καταστήματα, μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα όπως αλυσίδες, να δέχονται κοινό σε ολοένα και περισσότερα καταστήματά τους, κάτι που διαφημίζουν ακόμα και στις ιστοσελίδες τους. Έτσι, οι παραπάνω επιχειρήσεις πωλούν μόνο χονδρική σε καταναλωτές που διατηρούν επαγγελματικό ΑΦΜ, όσα από τα προϊόντα τους δεν ανήκουν σε ΚΑΔ που βρίσκονται σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του COVID 19.

Η πρακτική αυτή ωστόσο δεν είναι των τελευταίων ημερών. Σε έναν βαθμό, υπήρχαν καταστήματα ανά την Ελλάδα που εκμεταλλευόμενα τους «διπλούς ΚΑΔ» (δηλαδή και χονδρικής και λιανικής πώλησης) είχαν ανοιχτές τις πόρτες τους για το κοινό και από την αρχή του lockdown. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν καταστήματα με οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικά είδη κ.α. τα οποία δέχονται μόνο επαγγελματίες.

Η διαδικασία απλή. Προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος σε κάποια από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις είναι να διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ. Ο πελάτης πρέπει να διαθέτει βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας επιτηδευματία ή ελεύθερου επαγγελματία ή μέλους διοίκησης από το σύστημα Εργάνη ή να έχει εκτυπώσει τα στοιχεία μητρώου από το Taxisnet ή να διαθέτει δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας. Ωστόσο, οι πόρτες είναι ανοιχτές και για όσους μπορούν να αποδείξουν πως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δίχως να απαιτείται να διαπιστωθεί πως το επάγγελμα που ασκούν έχει άμεση σχέση με τα προϊόντα που πωλούνται.

 

see more