Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών Δήμου Γλυφάδας

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, είναι το μοναδικό νομότυπο όργανο που εμείς οι γονείς έχουμε, προκειμένου –μεταξύ άλλων- να μπορούμε να υποστηρίζουμε την βελτίωση των συνθηκών παραμονής των παιδιών μας, στους Παιδικούς Σταθμούς, την προβολή των προβλημάτων και τον συντονισμό της δράσης των γονέων, για τη επίλυση τους.


Την δράση του συλλόγου, που ακολουθεί τις νόμιμες ενέργειες, την εγγυάται στα πλαίσια ενός κοινωνικού κράτους δικαίου, το ίδιο το κράτος.
Με την ευθύνη που η θέση μας στον σύλλογο αυτό απαιτεί , ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ να σας ενημερώσουμε για πολύ πρόσφατες εξελίξεις και αποφάσεις της διοίκησης , που λειτουργούν αντιδημοκρατικά- αντισυνταγματικά και δυστυχώς, ηθελημένα ενάντια στα δικαιώματα που οι γονείς έχουμε.
Στις 13 Νοεμβρίου 2013, τόσο ο Δήμαρχος, ο Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ και η διευθύντρια του Α’ ΠΣ, ενημερώθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, σε μια σχετική δισέλιδη επιστολή-γνωμάτευση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρονται:

« Το δικαίωμα του εκάστοτε Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεις σχετικές με την άσκηση της δραστηριότητας και αρμοδιότητάς του εντάσσεται στο πεδίο της ελεύθερης έκφρασης, δικαίωμα το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο». Εκτενής αναφορά που ενισχύει και τα παραπάνω γίνεται και σχετικά με το άρ.10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για «το δικαίωμα και την ελευθερία της μετάδοσης πληροφοριών» , επιπλέον και το άρθρο 12 και το άρθρο 25 του Συντάγματος.
Μπορεί λοιπόν, για όλους εμάς τα παραπάνω να φαίνονται ΔΕΔΟΜΕΝΑ και ίσως και περιττά για να τα αναφέρουμε, αλλά σίγουρα συμφωνούμε ότι εφόσον τα παραπάνω αναιρεθούν, τότε σε όλους εμάς καταρχήν σαν πολίτες, μας στερούνται βασικάδικαιώματα- αλλά και σαν γονείς, αφού μια πληροφόρηση προς τους γονείς από τον αρμόδιο Σύλλογο, αφορά τα παιδιά μας , το συμφέρον των οποίων έχει απόλυτη προτεραιότητα.
Ενώ λοιπόν οι καθόλα αρμόδιοι, έχουν ήδη στα χέρια τους επίσημα, όλη την παραπάνω ενημέρωση, προχωρούν στην λήψη απόφασης βάση της οποίας: στους χώρους των Παιδικών Σταθμών δεν αναρτώνται ανακοινώσεις (χωρίς την έγκριση του ΔΣ του ΚΑΠΠΑ) με εξαίρεση μόνο τις ανακοινώσεις του Δήμου, του ΚΑΠΠΑ και του Σωματείου των εργαζομένων.

ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ.
Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να κρίνουμε, ότι με δεδομένη την αναλυτική γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη, που είχαν ήδη στα χέρια τους, η μη εξαίρεση αυτή ήταν -πέρα από καταχρηστική προς τα σχετικά άρθρα του συντάγματος και όλων των κανονισμών- επιτηδευμένη εις βάρος των δικαιωμάτων γονέων και σε προέκταση και των παιδιών μας.
Οι δράσεις του Συλλόγου, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει βασίζονται όχι μόνο στην διασκέδαση των παιδιών μας, αλλά και σε ποικίλες ενημερωτικές ημερίδες στις οποίες συμμετέχουμε οι γονείς, προκειμένου να βοηθηθούμε από ειδικούς και να βοηθήσουμε περεταίρω κι εμείς τα παιδιά μας.
Μπορεί, κάποιοι γονείς να είναι σε θέση να ενημερώνονται μέσω e-mail, που ο Σύλλογος έχει φροντίσει να συλλέξει από εσάς τους γονείς, αλλά ας σκεφτούμε πως οι περισσότεροι γονείς για την ενημέρωσή τους, έχουν πρόσβαση μόνο μέσω του χώρου του σχολείου. Προκύπτουν λοιπόν άμεσα , μετά την απόφαση της διοίκησης γονείς με «κατηγορίες». Αυτοί που έχουν το δικαίωμα και ενημερώνονται και εκείνοι που επίσης έχουν το δικαίωμα αλλά δεν ενημερώνονται! Η απαγόρευση εκ μέρους της διοίκησης σε μια τέτοιου είδους πληροφόρηση, και πολύ περισσότερο μια απόφαση που δεν παραπέμπει σε δημοκρατικές αρχές , είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το ανεχτούμε ούτε ως πολίτες, ούτε ως γονείς.
Η κρίση μας σε σχέση με την επιτηδευμένη κίνηση των αρμοδίων της διοίκησης κατά των δικαιωμάτων του συλλόγου γονέων, οπότε και των ίδιων των γονέων, ενισχύεται και από το ακόλουθο γεγονός: Η απόφαση αυτή ενώ υφίσταται από τον Δεκέμβριο 2013, γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ΣΓ&Κ στις 24 Μαρτίου 2014, και εφόσον μας είχαν μεταφέρει την έντονη αντίδρασή τους για την δράση μας να ενημερώσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα προβλήματα των Παιδικών Σταθμών. (Αναφέρουμε δε, ότι οφείλουμε να επικοινωνούμε τα προβλήματα των ΠΣ προς τις αρμόδιες αρχές, προσδοκώντας την επίλυσή τους, και επίσης στόχος ήταν να μην «ξεχαστεί» το θέμα της λειτουργίας των ΠΣ ,ιδιαίτερα προεκλογικά και μετεκλογικά.)

Σαν μέλη ενός Συλλόγου ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει με καθαρό γονεϊκό ενδιαφέρον, καλύτερα αποτελέσματα, σε μια εποχή και σε ένα περιβάλλον που πραγματικά το χρειάζεται, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια στάση που δεχόμαστε.

Καλούμαστε να προασπίσουμε για το περιβάλλον που τα παιδιά μας μεγαλώνουν, συνθήκες και δίκαιες διαδικασίες που θα βασίζονται σε κανονισμούς και νόμους και όχι σε προσωπικές γνώμες και εμπάθειες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

των Παιδικών Σταθμών δήμου Γλυφάδας.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014
http://syllogospaidikwnglyfadas.wordpress.com

facebook: https://www.facebook.com/groups/193444444112870

ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ- ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

mail: syllogospaidikwnglyfadas@gmail.com

Ανδρέας Χασάπης 6974447240

Κατερίνα Φανουράκη 6974874894