Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σε πολλές χώρες αύξηση της χρήσης μαριχουάνας και χασίς, που προέρχονται από το φυτό της κάνναβης, σε σημείο που η δημοτικότητά της πλησιάζει αυτή του τσιγάρου μεταξύ των νέων ενηλίκων και των εφήβων.

Όμως μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να καταγράψει συνοπτικά τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες και να επισημάνει γιατί τα συχνά λεγόμενα περί αβλαβούς ναρκωτικού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουέιν Χολ, ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα εθιστικών ουσιών, παρουσίασαν στο εξειδικευμένο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός) τα πορίσματα των σχετικών επιστημονικών μελετών από το 1993 έως σήμερα.

Ιδού, λοιπόν, σε γενικές γραμμές τι ξέρουν πλέον οι επιστήμονες: 

Ένας στους δέκα τακτικούς χρήστες (ποσοστό 10%) μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο εξάρτησης (η πιθανότητα αυξάνεται στο 16%, αν κανείς έχει ξεκινήσει από την εφηβεία του).

-Οι τακτικοί χρήστες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχωσικά συμπτώματα και ψυχικές διαταραχές, ιδίως αν υπάρχει σχετικό προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό και αν ξεκίνησαν την χρήση κατά την εφηβεία τους.

-Η τακτική χρήση κάνναβης στην εφηβεία σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο διάγνωσης με σχιζοφρένεια ή εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων μετά την ενηλικίωση.

-Οι τακτικοί έφηβοι χρήστες τα πάνε χειρότερα στο σχολείο σε σχέση με τους συμμαθητές τους που δεν είναι χρήστες, αλλά δεν είναι σίγουρο πως η άμεση αιτία είναι η χρήση.

-Οι τακτικοί έφηβοι χρήστες είναι πιθανότερο, μετά την μαριχουάνα ή το χασίς, να δοκιμάσουν άλλα πιο «σκληρά» ναρκωτικά.

-Οι τακτικοί χρήστες που ξεκινούν στην εφηβεία και συνεχίζουν τα επόμενα χρόνια, φαίνεται να έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη, αν και είναι ασαφής ο μηχανισμός και το κατά πόσο η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

-Οι τακτικοί χρήστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης βρογχίτιδας.

-Η χρήση κάνναβης από άτομα μέσης ηλικίας πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

-Η χρήση από τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μειώνει ελαφρά το βάρος των μωρών που θα γεννηθούν.

-Η οδήγηση υπό επήρεια κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος. Αν οι χρήστες έχουν πιεί και αλκοόλ, τότε ο κίνδυνος είναι κατά πολύ αυξημένος.

-Δεν υπάρχουν θανατηφόρες δόσεις κάνναβης (όπως μπορεί να συμβεί με άλλα ναρκωτικά).

Μετά από όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι προφανές ότι, αν και δεν αποτελεί «σκληρό» ναρκωτικό, η κάνναβη δεν είναι άμοιρη κινδύνων.

 

source: ΑΠΕ-ΜΠΕ – http://www.invitromagazine.gr/