10 σοβαρές ασθένειες που μπορείτε να προλάβετε με την άσκηση!
Γράφει ο δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους – Ειδικόςπαθολόγος – Επιστημονικός δ/ντής πρότυπου πολυιατρείου ορθοβιοτικής ιατρικής.Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για σχεδόν όλες τις πολύ σοβαρές ασθένειες. Κατά τη μελέτη FraminghamHeartStudy, οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή πεθαίνουν ένα με ενάμιση χρόνο νωρίτερα από τις γυναίκες που είναι δραστήριες, σε λογικό βαθμό. Γυναίκες που είναι ιδιαίτερα δραστήριες απολαμβάνουν τρεισήμισι χρόνια περισσότερα.
Η τακτική μετριοπαθής άσκηση βοηθάει στην προστασία ενάντια στα ακόλουθα προβλήματα:
Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό:
Η τακτική άσκηση σας βοηθά να αποκτήσετε μια πιο υγιή ισορροπία στα λιπίδια του αίματος (HDL χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, και τριγλυκερίδια) βοηθά τις αρτηρίες να αποκτήσουν ανθεκτικότητα παρά την επίδραση της γήρανσης. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, πράγματα το οποίο – με τη σειρά του – μειώνει τον κίνδυνο, όχι απλά καρδιοπαθειών, αλλά και εγκεφαλικών και νεφρικής ανεπάρκειας. Η τακτική άσκηση μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την ανάπτυξη παράπλευρων αρτηριών, μικρών αγγείων που τρέφουν την καρδιά. Ακόμα και αν ήδη πάσχετε από κάποια καρδιοπάθεια, η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες να πεθάνετε από αυτήν.
Καρκίνος:
Η άσκηση μειώνει τον παράγοντα κινδύνου των καρκίνων του παχέος εντέρου, του στήθους, και του ενδομητρίου. Βοηθώντας σας να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος, η άσκηση μειώνει και τον κίνδυνο άλλων ειδών καρκίνου στα οποία είναι παράγοντας η παχυσαρκία.
Διαβήτης:
Η άσκηση μειώνει το περιττό βάρος, χαμηλώνει ελαφρώς σάκχαρο και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν έχετε ήδη διαβήτη, η άσκηση βοηθά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.
Οστεοπόρωση:
Σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D (και, αν είναι απαραίτητο, με φάρμακα βελτίωσης της οστικής πυκνότητας), η άσκηση μεταφοράς βάρους όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ή και η κλασική άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης, βοηθά την πρόληψη απώλειας οστικής απώλειας.
Αρθρίτιδα:
Η άσκηση βοηθά την προστασία των αρθρώσεων ανακουφίζοντας το πρήξιμο, τον πόνο, και την κούραση διατηρώντας υγιείς τους χόνδρους. Οι δυνατοί μύες υποστηρίζουν τις αρθρώσεις και ελαφρύνουν το φορτίο που δέχονται. Η άσκηση μπορεί να περιορίσει ή ακόμα και να αναστρέψει προβλήματα του γόνατου βοηθώντας τον έλεγχο του βάρους.
Ατυχήματα:
Δραστηριότητες όπως το στρέτσινγκ (διατάσεις), η γιόγκα, και το τάι τσι διευρύνουν κινητικότητά σας και ενισχύουν την ισορροπία, πράγμα το οποίο βοηθά στην πρόληψη πτώσεων και άλλων ατυχημάτων.
Κατάθλιψη και άγχος:
Η άσκηση φτιάχνει το κέφι απελευθερώνοντας ορμόνες που ανεβάζουν τη διάθεση, ανακουφίζουν το άγχος, και ενισχύουν την αίσθηση της ευημερίας. Σε κάποιες μελέτες, η τακτική άσκηση βοήθησε την αντιμετώπιση ελαφριάς κατάθλιψης τόσο αποτελεσματικά όσο και η φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός άσκησης με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, και οι κοινωνικές σχέσεις είναι ακόμα καλύτερος.
Νόσος Αλτσχάιμερ:
Οι καθιστικές συνήθειες σας δημιουργούν μεγαλύτερη τάση για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όλα εκ των οποίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Η άσκηση φαίνεται να ωφελεί την εγκεφαλική λειτουργία, η οποία μπορεί να προλάβει ή, τουλάχιστον, να καθυστερήσει τη νόσο.
Μολύνσεις:
Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να αποφύγετε τις μολύνσεις. Σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, γυναίκες που περπατούσαν 35-45 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, επί 12-15 εβδομάδες βίωσαν τα μισά συμπτώματα κρυολογήματος από μια ομάδα που έκανε καθιστική ζωή. Επιπρόσθετη έρευνα δείχνει πως η άσκηση ευνοεί μια μετριοπαθή, βραχυπρόθεσμη άνοδο φυσικών φονικών κυττάρων και λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία βοηθάνε στην εξουδετέρωση της μόλυνσης.
source: doctorschannel.gr