Μαίρη Παναγάκου: “τελευταία ημέρα του Απρίλη σήμερα και μην ξεχαστείτε και δεν φτιάξετε το στεφάνι του Μάη… και φυσικά με το σκόρδο στην κορυφή που διώχνει το “κακό μάτι”!
Σήμερα θα πούμε συμβουλές και:
Νο 1. Αν είναι σκληρό το κρέας, ή θέλετε να μαλακώσει αρκετά, τρυπείστε το με μαχαίρι σε διάφορα μέρη και βάλτε το σε σκεύος με καπάκι, αφού το σκεπάσετε με μπύρα. Αφήστε το για μερικές ώρες και μετά, στραγγίστε το και μαγειρέψτε το.
Νο 2. Για να διώξετε τη σκουριά που παρουσιάζεται στα είδη υγιεινής, γύρω από τις βρύσες ή άλλα σημεία που έρχονται σε επαφή με μέταλλα, θα περάσετε τον λεκέ με χυμό λεμονιού, θα τον αφήσετε για 2′ και θα ξεπλύνετε πολύ καλά.
Νο 3. Αν σας ταλαιπωρεί ο λόξυγκας, φάτε 1 κ γλ ζάχαρη, ή μια φετούλα λεμόνι που θα έχετε στάξει επάνω μερικές σταγόνες “αγκοστούρα μπίτερ”.
Νο 4 Αν δεν έχετε κρασί στο σπίτι, που απαιτεί η συνταγή σας, αντικαταστήστε το με 3/4 ζωμό και 1/4 ξύδι, λευκό ή κόκκινο, ανάλογα με την συνταγή.
Νο 5. Μήπως οι τρίχες του πινέλου σας -τώρα που έχετε βάψει, ότι βάφεται- έχουν γίνει ένα σώμα από τις πολλές χρήσεις; Βουτήξτε το για λίγες ώρες μέσα σε μείγμα ξιδιού και νερού σε ίσα μέρη. Στην συνέχεια ξεπλύντε καλά και θα είναι σαν καινούργιο.
Νο 6 Για το κλειδί σας που γυρνάει με δυσκολία μέσα στην κλειδαριά, βουτήξτε το σε νερό με σαπούνι πράσινο και μετά σκουπίστε το καλά. Άν θέλετε να καθαρίσετε ένα κλειδί πολύ σκουριασμένο, βουτήξτε το για λίγα λεπτά σε νέφτι και στην συνέχεια τρίψτε το με στεγνό πανί. Επαναλάβετε μέχρι να φύγει εντελώς η σκουριά.
Νο 7. Μήπως κάψατε την γλώσσα σας με το φαγητό; τρίψτε το πονεμένο σημείο με χυμό λεμονιού…και η γλώσσα brulee θα επανέλθει!
Νο 8. Η λίμα που χρησιμοποιείτε για τα νύχια σας, αχρηστεύεται όταν μαζεύεται επάνω της πολλή σκόνη. Για να την καθαρίσετε απλώστε επάνω της μια κολλητική ταινία και τραβήξτε την σαν να κάνατε αποτρίχωση. Κάντε το 2-3 φορές και η λίμα σας θα καθαρίσει.
Νο 9 Συνήθως χρησιμοποιείτε κρεμαστάρια με μικρές βεντούζες σε πλακάκια ή τοίχο. Για να μείνουν αμετακίνητα στην θέση τους, αλείψτε τα με χτυπημένο ασπράδι ( η καλλίτερη κόλλα) ή με λακ των μαλλιών, στο εσωτερικό τους.
Νο 10 Αν το μπολ που ετοιμάζετε σαλάτα ή φρουτοσαλάτα ή χτυπάτε μαρέγκα,γλιστράει, σταθεροποιήστε το, τοποθετώντας το επάνω σε υγρό πανί κουζίνας.
Νο 11. Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το κομμένο κρεμμύδι, αλείψτε το κομμένο μέρος με λάδι ή βούτυρο και διπλώστε το με αλουμινόχαρτο. Διατηρείστε το στο ψυγείο.
Νο 12. Ετοιμάστε μάσκα για λιπαρό δέρμα, με 1 κ σ ζεστό μέλι και 1 κ σ γάλα εβαπορέ. Ανακατέψτε καλά και απλώστε στο πρόσωπό σας με ένα πινέλο. Αφήστε να δράσει για 15′ και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Αυτά για σήμερα και ως αύριο που θα τα ξαναπούμε, να έχετε υγεία και δύναμη.
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου για τις πληροφορίες.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.