Ποιούς πόνους δεν πρέπει να αγνοήσουμε όταν γυμναζόμαστε; 

Αθανασόπουλος|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, είναι “εδώ” μαζί μας και μάς συμβουλεύει!

 

Ποιούς πόνους δεν πρέπει να αγνοήσουμε όταν γυμναζόμαστε;

Απάντηση:

Μετά από ένα πρόγραμμα έντονης γυμναστικής, λίγος πόνος στους μύες είναι απόλυτα φυσιολογικός. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα είδη πόνου που μπορούν να σημαίνουν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και πώς μπορούμε να προλάβουμε κάποιον τραυματισμό; Πότε ο πόνος… δεν είναι καλός;

 

…όταν είναι έντονος

Ένας έντονος πόνος, σαν σουβλιά, ενώ γυμναζόμαστε είναι πολύ ξεκάθαρο σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Γενικότερα, το σώμα μας δεν έχει τόσο έντονες, οξείες και ξαφνικές αντιδράσεις σε φυσιολογικές συνθήκες. Αυτού του είδους ο πόνος, τις περισσότερες φορές μπορεί να σημαίνει πως υπήρξε πρόσκρουση κάποιου τένοντα, κάποιο μικρό κάταγμα ή ρήξη μηνίσκου. Βέβαια, αν ο έντονος πόνος συμβεί μία φορά και δεν επαναληφθεί, μάλλον ήταν κάτι στιγμιαίο, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Για καλό και για κακό, πάντως, ελέγξτε το με τον Φυσιοθεραπευτή σας.

…όταν υπάρχει και πρήξιμο

Αν ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο, μάλλον υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το πρήξιμο σημαίνει πως το σώμα στέλνει φλεγμονώδεις παράγοντες στην περιοχή. Όταν υπάρχει τραυματισμός, το σώμα δεν μπορεί πάντα να ξεχωρίσει ποια περιοχή πρέπει να προσπαθήσει να επουλώσει, συνεπώς στέλνει πολύ αίμα και άλλες ουσίες, προκαλώντας το πρήξιμο. Κατά κάποιο τρόπο, η φλεγμονή είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να επουλώνει τις πληγές του, αν όμως το πρήξιμο επιμένει ή επιστρέφει, τότε μάλλον υπάρχει πιο σοβαρός τραυματισμός και χρήζει άμεσης βοήθειας.

…όταν επιδεινώνεται με την γυμναστική

Αν συνεχίζετε να γυμνάζεστε και ο πόνος σταδιακά χειροτερεύει, μάλλον προκαλείτε ακόμα χειρότερο τραυματισμό στην περιοχή εκείνη, ή στον τένοντα, και πρέπει να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Αν ο πόνος κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αρχίζει να γίνεται έστω και ελάχιστα πιο έντονος από το κανονικό, πρέπει να σταματήσετε.

…όταν συνοδευθεί από έναν θόρυβο

Αν ακούσετε έναν θόρυβο και πονέσετε, σταματήστε αμέσως τη γυμναστική. Αυτός ο θόρυβος συνήθως σημαίνει ρήξη ή μερική εξάρθρωση. Αν ο τραυματισμός είναι χειρότερος, μπορεί να σημαίνει ρήξη συνδέσμου ή τένοντα. Βέβαια, γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από τον καθένα, όπως και τα όριά του. Συνεπώς, να είστε επιφυλακτικοί, αλλά κυρίως να εμπιστεύεστε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας.

…όταν είναι τοπικός

Άλλο ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι να αισθανόμαστε πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οποιοσδήποτε πόνος που φαίνεται να εστιάζει μόνο σε ένα σημείο δεν πρέπει να αγνοείται. Αν ο πόνος δεν επιμένει, ίσως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως ο πόνος συμβαίνει τακτικά, ειδικά με κάποια συγκεκριμένη άσκηση, πρέπει να το ελέγξετε με τον γιατρό σας.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Πόση άσκηση μπορώ να κάνω αν είμαι πάνω από 50 ετών;