“Αχ, αυτή η σκέψη μου”

|| ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ||

στο Γλυφάδα metropolitans, η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

 

…κάποτε ήταν ένας περιπλανητής, όχι σαν κι αυτούς που περιφέρονται άσκοπα ή δίχως λόγο, αλλά ένας σκεπτόμενος περιπλανητής. Το μυαλό του, κατακλυζόταν από αμέτρητες σκέψεις και αυτές με τη σειρά τους, δημιουργούσαν ιδέες, απαραίτητες για την συνέχεια της περιπλάνησης του. Κάθε σκέψη του, ήταν άλλοτε προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα και άλλοτε δημιουργούσε μία φανταστική πραγματικότητα, και αυτός ήταν ο σκοπός, η ανάγκη, η εξέλιξη του ταξιδιού του…

Θαρρώ πως, μονόδρομος θα ήταν, εάν το μυαλό μας είχε μόνο μία σκέψη, αν και κάποιες φορές το αναζητάμε διότι συνήθως είναι πάρα πολλές. Κάθε σκέψη που έχουμε πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας ιδέες, εικόνες και οτιδήποτε δεν έχουμε τυχόν «σκεφτεί».

Ασυνείδητα, το μυαλό μας τις περισσότερες φορές επιλέγει την πιο ακατάλληλη σκέψη με αποτέλεσμα να επηρεάζει κυριαρχικά αλλά και επίμονα όλη μας την διάσταση. Ο χώρος λοιπόν, για κατάλληλες σκέψεις μειώνεται, σαφώς και η δημιουργικότητα μας. Αυτή η σκέψη, μας ξυπνά και μας οδηγεί σε μία περιπλάνηση με στόχους, χωρίς παγίδες, εξού και η διάνοια της. Οτιδήποτε μας τραβά κάτω, μια σκέψη αρκεί, για να μας κινήσει ανοδικά και όχι να καταδυθούμε σε άδυτες περιοχές όπου θα υπάρξει μόνον αφαίρεση.

Σίγουρα δεν υπάρχει ο ιδανικός τρόπος σκέψης, υπάρχει όμως αυτή η σκέψη όπου θα είναι ήπια και όχι βάναυση, απλή και όχι περίπλοκη, άφθονη από ιδέες και όχι πενιχρή προς εμάς και προς τους άλλους. Επίσης, σίγουρα δεν γνωρίζουμε για το πώς δημιουργείται η σκέψη, είναι κάτι μεταφυσικό, κάτι που απλώς βιώνουμε, μας χαλαρώνει και ανοίγει τη διορατικότητά μας.

Φαντάζομαι τη σκέψη, ως μια φίλη όπου είναι αφιερωμένη σε εμάς, μόνον που αυτή η φίλη χρειάζεται καλή ενέργεια και φροντίδα όταν μας κατακλύσουν κι άλλες καλοπροαίρετες φίλες, ώστε να παραμείνει πιστή σε μας και «πιστή» εννοώντας όχι λάτρης απαραίτητα, αλλά σταθερή και αξιόπιστη. Αχ, αυτή η σκέψη μου, άραγε τη σκέφτομαι όπως εκείνη εμένα;

 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία