“Αέρας”….premier league για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο

ΜΠΑΛΤΟΥΝΑΤης Χριστίνας Μπαλτούνα,

Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

“Αέρας”….premier league για το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Με “οδηγό” την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της Αγγλίας στην οργάνωση και ανάπτυξη του αθλήματος, η Ελλάδα φιλοδοξεί να θέσει σε νέες βάσεις την προσπάθεια για την βελτίωση και εξάπλωση του γυναικείου ποδοσφαίρου.

 

Με ειδική προσκεκλημένη και βασική ομιλήτρια την Ciara Allan, υπεύθυνη ανάπτυξης του γυναικείου τμήματος της Άρσεναλ, διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσαν η Α.Ε. Γλυφάδας και οι Arsenal Soccer Schools υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ένα στοχευμένο σεμινάριο στο οποίο τόσο οι ειδικοί όσο και οι λάτρεις του γυναικείου ποδοσφαίρου είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν και να γνωρίσουν διεξοδικά το πρότυπο μοντέλο οργάνωσης και ανάπτυξης που εφαρμόζει η Arsenal στον τομέα του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Οργάνωση, συνεργασία και υπομονή. Τρεις πυλώνες, τρία συστατικά στοιχεία, πάνω στα οποία οικοδομείται, σύμφωνα με την Ciara Allan, η επιτυχία για την εξάπλωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. “Αυτό που μοιραζόμαστε όλοι, το κίνητρο, είναι το πάθος να υποστηρίξουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο και να το εξελίξουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Αγγλίδα εκπαιδεύτρια αναλύοντας την μεθοδολογία υπογράμμισε ότι ο “δρόμος” της ανάπτυξης ξεκινάει από τα φυτώρια για να καταλήξει στην πρώτη ομάδα. Προσπαθούνε να ξεχωρίσουν τους καλύτερους από τους καλύτερους, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να δώσουνε τις καλύτερες συνθήκες για να προπονηθούνε και να προχωρήσουνε.

Στις ακαδημίες της Arsenal η εκπαίδευση των κοριτσιών στο ποδόσφαιρο ξεκινάει από την ηλικία των 5 ετών, αποκλειστικά και μόνο ως παιχνίδι. Στην πορεία μέχρι την πρώτη ομάδα λειτουργούν άλλες πέντε, ανά ηλικιακή διακλάδωση, ομάδες (έως 9, 11, 13, 16 ετών) ενώ υπάρχει και η δεύτερη ομάδα στην οποία εκπαιδεύονται κοπέλες από 15 έως 20 ετών. Ένας συνολικός αριθμός 80 κοριτσιών εκπαιδεύονται στις πέντε ομάδες από τις οποίες θα προκύψουν τα μελλοντικά μέλη της πρώτης ομάδας.

Βασικό μέλημα των υπευθύνων των ακαδημιών είναι η εκπαίδευση των κοριτσιών με στόχο την τελειοποίηση και όχι το αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα. Η “καλλιέργεια” της κουλτούρας της αριστείας είναι το πρωτεύον, οι νέοι παίκτες να εξελιχθούν σαν δημιουργικοί παίκτες χωρίς το φόβο της αποτυχίας. Η φυσική κατάσταση, η τεχνική κατάρτιση, η κοινωνική και ψυχολογική υγεία των παικτριών είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το πλάνο λειτουργίας των ακαδημιών. Ο προγραμματισμός είναι το 80% όλης της δουλειάς.

Οι ακαδημίες της Arsenal λειτουργούν ουσιαστικά ως κέντρα “αριστείας”  Στόχος να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα τέτοιες υποδομές, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Ciara Allan, ώστε να αναβαθμισθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο και να κάνει τα απαιτούμενα βήματα προόδου. Η 44η θέση που κατέχει σήμερα η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη καθιστά απαγορευτική την εξαγωγή παιχτριών σε προηγμένα πρωταθλήματα. Μάλιστα όπως σημείωσε η Ciara Allan στη γυναικεία Premier League δεν επιτρέπεται η μεταγραφή παικτριών από χώρες που βρίσκονται κάτω από την 40η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, γι ‘αυτό άλλωστε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για Ελληνίδες παίκτριες.

Ως ρεαλιστικό χαρακτήρισε τον στόχο της κατάκτησης της 40ης θέσης ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών κ. Δημοσθένης Κάβουρας, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος με άντληση γνώσεων από προηγμένες χώρες. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υπομονή αλλά η επιτακτικότητα για το αποτέλεσμα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να δοθεί ώθηση στο γυναικείο ποδόσφαιρο με τα μέχρι στιγμής δείγματα να είναι θετικά. Στόχος να αξιοποιηθεί με επιτυχία το καλύτερο υλικό.

imerida-glyfada

Από την πλευρά του ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νεανίδων-Κορασίδων κ. Αντώνης Πριόνας σημείωσε ότι, στις νεαρότερες ηλικίες υπάρχει ένα πολύ καλό υλικό που μπορεί στο μέλλον να φέρει επιτυχίες για το γυναικείο ποδόσφαιρο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις προκρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των δύο μικρών εθνικών ομάδων. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν αρκεί μόνο η δική τους προσπάθεια αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση όλων των ομάδων και των παραγόντων για την ανάπτυξη του αθλήματος.

“Βασικός στόχος είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, να δημιουργήσουμε καλύτερες παίκτριες για την Ελλάδα μέσα από την λειτουργία ενός προγράμματος πενταετίας”, επισήμανε ο υπεύθυνος των Arsenal Soccer Schools σε Ελλάδα και Κύπρο κ. Γιώργος Τόλιος, ο οποίος ευχαρίστησε για την συνεργασία τους δύο ομοσπονδιακούς προπονητές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση μιας προπόνησης με ένα σύνολο 10-12 καλών παικτριών ώστε να δει από κοντά η Ciara Allan το επίπεδο του ελληνικού γυναικείου ποδοσφαίρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές  Γιώργος Βαΐτσης (κόουτς της Γλυφάδας), Τότης Φυλακούρης, Μάριο Μπόνιτς, ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας κύριος Αιμίλιος Βουγιουκλάκης καθώς και άλλοι φορείς του ποδοσφαίρου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

GLYFADA METROPOLITANSΓράφει

η Χριστίνα Μπαλτούνα,

Δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΑ