Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Μπόρα ήταν και πέρασε;

Μια έντονη βροχή, μια μπόρα δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα στην Τερψιθέα. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι τα μεγάλα λόγια και τα μεγαλόπνοα σχέδια μπορεί να γίνουν χάρτινοι πύργοι που τα παίρνουν τα νερά της βροχής. Στο ίδιο έργο θεατές. Μπόρα λοιπόν ήταν και πέρασε ή αν προτιμάτε μπόρα είναι και θα περάσει και η σπόντα είναι για τον κορωνοϊό που κάνει αθόρυβα τη δουλειά του. Και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μας έπιασε στα πράσα, δεν έχουμε το δικαίωμα να το πούμε. Πενήντα νέα κρούσματα λοιπόν στη χώρα μας και ενώ στην Αμερική γίνεται χαμός, ο Τραμπ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τον ΠΟΥ.

 

 

Αγιά Σοφιά

Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πήρε θέση στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δηλώνοντας ότι η Αγία Σοφία είναι κορυφαίος ιερός χώρος της Ορθοδοξίας και ότι η ορθόδοξη παράδοση, που σφραγίστηκε από το δέος που ένιωσαν οι Ρώσοι στο τέλος της 1ης χιλιετίας μ.Χ. μπροστά στο μεγαλείο του ναού αυτού, αποτελεί έκτοτε συστατικό πολιτισμικό τους στοιχείο, που θα τραυματιστεί, αν ισχύσει η απόφαση αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος. (Πηγή: Εφ. Συν, Πέπη Ρηγοπούλου)

 

Αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικά ως προς την ρύθμιση που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα σε χώρους υπαίθριας συνάθροισης, με σκοπό να αποφασίζει για την επιχειρησιακή οργάνωση ή διάλυση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, επισημαίνει με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό, η Ένωση Εισαγγελέων την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Ένωσης, Άννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Πέμπτη. Με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις «προσβάλλει σημαντικές πλευρές του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι». Στην ανακοίνωσή της η ΕλΕΔΑ εξηγεί ότι αυτή η προσβολή του συνταγματικού δικαιώματος συνίσταται στο γεγονός ότι θέτει «περισσότερα όρια στη δράση των πολιτών και λιγότερα στη δράση της αστυνομίας», αναφέροντας ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι η ύπαρξη ορίων είναι απαραίτητη προς κάθε κατεύθυνση».

 

Πλημμύρισε η Τερψιθέα

Παρά τα κοστοβόρα έργα πλημμύρισε πάλι η Τερψιθέα. Για όλα αυτά σιγή ιχθύος από την Δημοτική αρχή του Δήμου Γλυφάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα»
Για άλλη μια φορά την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 οι δρόμοι της Άνω Γλυφάδας στην Τερψιθέα με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις μετατράπηκαν σε επικίνδυνα ποτάμια , αυτοκίνητα παρασύρθηκαν , περιουσίες κινδύνευσαν, κάτι που δυστυχώς με την κλιματική κρίση γίνεται όλο και συχνότερα. Αυτή την τραγική κατάσταση οι κάτοικοι της Τερψιθέας την ζούμε εδώ και πολλά χρόνια Έφτανε μια με δυο ώρες έντονη βροχή για να κατεδαφίσει το μύθο, ότι η Δημοτική αρχή με τις υποδομές της έχει θωρακίσει τη πόλη από τα καιρικά φαινόμενα. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι τα μεγάλα λόγια και τα μεγαλόπνοα σχέδια μπορεί να γίνουν χάρτινοι πύργοι που τα παίρνουν τα νερά της βροχής. Στο ίδιο έργο θεατές. Πού είναι τα μεγάλα πολυδάπανα και κοστοβόρα έργα που εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζονται από όλες τις Δημοτικές αρχές που πέρασαν από το Δήμο της Γλυφάδας, που είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Άνω Γλυφάδας που εδώ και πολλά χρόνια ακούμε ότι έχει γίνει. (Πηγή: Δημοτική Κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα»)

 

Τρώμε μια εβδομάδα ρύζι…..

Την  τραγική θέση στην οποία βρίσκεται άλλη μία οικογένεια από την Πάτρα «πρόδωσε» το σημείωμα ενός εννιάχρονου παιδιού που επισκέφθηκε με τους γονείς του το «Φωτεινό αστέρι», μια Εθελοντική Δράση Ανθρωπιστικής Βοήθειας, προκειμένου να πάρουν ρούχα. Όπως γράφει στο σημείωμα του, τρώει με την οικογένεια του ρύζι εδώ και μία εβδομάδα ενώ παράλληλα ζητά από τους ανθρώπους στο «Φωτεινό αστέρι» να μη μιλήσουν στη μαμά του για το συγκεκριμένο σημείωμα.«Η κατάσταση είναι τραγική. Και μέσα από ένα μικρό παιδί μαθαίνεις την αλήθεια. Το συγκεκριμένο αγοράκι κατά την παραμονή του στο «Φωτεινό αστέρι» κάθισε να ζωγραφίσει για λίγο στα τραπεζάκια που έχουμε στον χώρο μας. Έγραψε αυτό το σημείωμα και μας το έδωσε» αναφέρει μιλώντας στο τοπικό, thebest.gr, η υπεύθυνη της οργάνωσης, Βασιλική Νικολακοπούλου η οποία τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα. (Πηγή: TVX)

 

Υπογραφές ενάντια στον ρατσισμό

Περισσότεροι από 150 παγκοσμίως διάσημοι ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες υπογράφουν μια επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες με την οποία εκφράζουν την στήριξή τους προς το παγκόσμιο κίνημα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα και την θλίψη τους για ένα “κλίμα μη ανοχής που έχει εδραιωθεί από όλες τις πλευρές”. Ο Αμερικανός στοχαστής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, η βετεράνος ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Γκλόρια Στάινεμ, οι συγγραφείς Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και Σαλμάν Ρούσντι και ο δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακαρία είναι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν την επιστολή. (Πηγή: TVX)

 

Δημοκρατία και Δικαιοσύνη

Η επιστολή για «την δικαιοσύνη και τον ανοιχτό διάλογο» δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Harper’s και θα εμφανιστεί σε πολλά γνωστά διεθνή έντυπα. Η επιστολή υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βιαιότητας και της φυλετικής ανισότητας που έχουν εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο έπειτα από την οργή που προκλήθηκε από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό, στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

 

Ένα παγκάκι για την νύχτα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, «ο Δήμος Αθηναίων το βράδυ της Δευτέρας ξήλωσε από την πλατεία τα παγκάκια έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία. Ωστόσο περίοικοι τονίζουν ότι οι πρόσφυγες κάθονται κάτω, δεν παίζουν ρόλο τα παγκάκια και ζητούν να δοθεί επιτέλους λύση». Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη, η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», του Νάσου Ηλιόπουλου, αναφέρει: «Η εργαλειοποίηση από τη δημοτική αρχή του δημόσιου χώρου και της αυξημένης ανάγκης γι’ αυτόν έχει πλέον ξεφύγει από τα στοιχειώδη όρια της πολιτικής αξιοπρέπειας. Το ξήλωμα στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας, ως μέσο αντιμετώπισης της συγκέντρωσης προσφύγων που προκαλείται από τις κυβερνητικές επιλογές, προκαλεί θλίψη. Θλίψη για το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις, με αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και δημιουργία δομών ένταξης για τους άστεγους πρόσφυγες, αντιμετωπίζεται από το Δήμο Αθηναίων με συνταγές τύπου “πονάει χέρι, κόβει χέρι”.

 

Εγώ, ο Ένιο Μορικόνε, πέθανα.

Σε μια ανάρτησή στην σελίδα της στο Facebook, η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Ένιο Μορικόνε, όπου χαιρετά τους αγαπημένους του.

Το ανακοινώνω σε όλους τους φίλους, που βρίσκονταν πάντα δίπλα μου αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο μακριά, τους οποίους αποχαιρετώ με πολλή αγάπη. Είναι αδύνατον να κατονομάσω όλους αυτούς. Αλλά μια ειδική αναφορά θέλω να κάνω στους Πεπούτσο και τη Ρομπέρτα, τους αδελφικούς φίλους που ήταν παρόντες στα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Υπάρχει μόνο ένας λόγος που με σπρώχνει να τους χαιρετίσω όλους με αυτόν τον τρόπο και να έχω μια κηδεία σε κλειστό κύκλο: δε θέλω να ενοχλώ. Αποχαιρετώ με πολλή αγάπη την Ίνες, τη Λάουρα, τη Σάρα, τον Έντζο και τον Νόρμπερτ, με τους οποίους εγώ και η οικογένειά μου μοιραστήκαμε ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή μας. Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τις αδερφές μου, Αντριάνα, Μαρία και Φράνκα, και τους αγαπημένους τους, και να τους θυμίσω πόσο τις αγαπούσα. (περίσσευμα αγάπης και καλοσύνης από τον μεγάλο μουσικό και άνθρωπο)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter