Αλήθεια! Η φωτιά, μάς καίει. Ακόμα κι αν άγγιξε τον διπλανό μας μόνο…

Κάθε Τετάρτη στο Γλυφάδα metropolitans, η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου

Η ανθρωπότητα είναι μία ενότητα. Άρα, είναι ενιαία και προ πάντων δεν διαιρείται.

Όταν δεν υπάρχει διαίρεση, δηλαδή χώρισμα, μπορούμε ως άνθρωποι να επηρεάσουμε ο ένας τον άλλο. Κατ’ επέκταση, όταν επιθυμούμε για εμάς, ίση, δίκαιη, αμερόληπτη αντιμετώπιση, το ίδιο επιθυμούμε ή χρειάζεται να επιθυμούμε και για τον διπλανό μας. Κατοικούμε όπου κατοικεί και ο όμοιός μας, άρα δεν μπορεί να υπάρξει διαίρεση.

Παρόλα αυτά, επιλέγουμε τη διαίρεση διότι έτσι νομίζουμε πως θα λάβουμε περισσότερα αγαθά, ευτυχία, επομένως, δεν θα στερηθούμε. Όμως, η στέρηση δεν παύει να υπάρχει, διότι η συνεχής προσπάθεια της μη στέρησης, στερεί εαυτό και την σύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο. Αυτός ο άλλος άνθρωπος είναι κομμάτι της ζωής μας και ας θαρρούμε πως είναι περαστικός.

Όσο κι αν παραβλέπουμε θελημένα ή άθελα μας την ένωση, αυτή είναι η πηγή μιας καλής ζωής. Η ένωση συνδέει τον πόνο μας με τον πόνο ενός άλλου ανθρώπου. Συνδέει την ευχαρίστηση με την ευχαρίστηση ενός άλλου ανθρώπου. Συνδέει τις εμπειρίες μας με τις εμπειρίες ενός άλλου ανθρώπου. Μία ατελείωτη επιρροή πραγμάτων που όσο κι αν δεν το πιστεύουμε, υπάρχει σύνδεση.

Σε μια στάση περιμένουμε το λεωφορείο. Μέσα σε αυτό το λεωφορείο θα ακούσουμε κάτι που όμοιο του ίσως έχουμε βιώσει κι εμείς. Θα μιλήσουμε με ένα συνεπιβάτη μας και ως την επόμενη στάση που θα κατεβούμε, έχουμε βρει κοινά στοιχεία. Αυτούς τους άλλους ανθρώπους, ίσως να μην τους ξαναδούμε και ίσως να τους δούμε, δεν γνωρίζουμε, όμως γνωρίζουμε ότι υπήρξε μία σύνδεση την στιγμή εκείνη! Και την στιγμή της σύνδεσης, έρχεται κι αποδοχή. Οι κρίσεις μεταξύ μας γίνονται αποδοχή. Παύουμε να εστιάζουμε στη διαίρεση και συγκεντρωνόμαστε στην ενότητα.

Αν έστω λίγο λίγο κάθε μέρα, προσπαθούμε να εστιάζουμε την σκέψη μας σε αυτή την ενότητα, τότε θα δούμε όλα να αλλάζουν, τότε ναι, θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή και όχι για καλυτέρευση. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, δεν είναι κι ακατόρθωτη.

Ο ένας αλλάζει το σύνολο και όλοι μαζί το όλον…τα Πάντα δηλαδή!!!

 

 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία