Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, υποδεχόμαστε την κα ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΑΡΗ – ΜΠΑΡΑΔΑΚΗ, κάτοικο Γλυφάδας και υποψήφια βουλευτή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στη Β’ Αθηνών.

γ.m.: Σας καλωσορίζουμε και θα θέλαμε –για όσους δε σας γνωρίζουν-  να μας πείτε μερικά πράγματα για την Ελένη Χάλαρη.

E.X.: Γεννήθηκα στην Αθήνα και κατάγομαι από το Ρέθυμνο Κρήτης. Διαμένω στην Άνω Γλυφάδα. Είμαι παντρεμένη με τον Ιωάννη Χάλαρη, Καθηγητή στο ΤΕΙ Αθήνας και μητέρα τριών αγοριών, του Μανώλη, του Μιχάλη και του Ιάσονα. Είμαι ευτυχής που αξιώθηκα να έχω ήδη δύο εγγόνια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΑΡΗ - ΜΠΑΡΑΔΑΚΗΑποφοίτησα από το 1ο Λύκειο Γλυφάδας, σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είμαι διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετεκπαιδεύτηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  Spandau του Βερολίνου  Γερμανίας και απέκτησα την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

γ.m.: Από πότε βρίσκεστε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως ενεργό μέλος και εάν θεωρείτε ότι έχετε συμβάλλει στην πορεία του;

E.X.: Είμαι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1975 μέχρι πρόσφατα, ενταγμένη πάντοτε στις τοπικές του οργανώσεις, όπου διέμενα, είτε στην Ελλάδα στη Γλυφάδα, είτε στο εξωτερικό (Δυτικό Βερολίνο). Επίσης ήμουν δραστηριοποιημένη πάντοτε στους επιστημονικούς χώρους της δουλειάς  μου, συμμετέχοντας στα κοινά και αφήνοντας έτσι με τις ενέργειες μου το δικό μου αποτύπωμα σκέψεων και νοοτροπίας.

γ.m.: Πρόσφατα μάθαμε ότι αποφασίσατε να είστε υποψήφια με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.  Τι σας έκανε να αλλάξετε «χώρο»;

E.X.: Από το 1975 μέχρι πρόσφατα βίωσα στο ΠΑΣΟΚ ως ενεργό μέλος του όλη τη διαδρομή με τις επιτυχίες του, τη συνεισφορά του στην ελληνική κοινωνία, τα λάθη του, αλλά δυστυχώς όπως και πολλοί άλλοι πολίτες την πίκρα από φαινόμενα διαφθοράς μερικών στελεχών του. Στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε και την κυβερνητική συμπόρευση με τη Ν.Δ επιβαλλόμενη από εθνικούς λόγους, αλλά με απογοήτευση διαπίστωσα επίσης και την εγκατάλειψη προσπαθειών για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο, δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

Δεν είδα πουθενά τη σύγκρουση με γνωστά οικονομικά συμφέροντα που ασύδοτα ακόμη κερδοσκοπούν και φορτώνουν προκλητικά τα χρέη τους στον ανυπεράσπιστο κοινό πολίτη.

 

γ.m.: Πιστεύετε ότι ο κος Παπανδρέου, ο οποίος κατά πολλούς δεν τα κατάφερε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικά στο παρόν πολιτικό σκηνικό; 

E.X.: Αν είναι κάτι, το οποίο σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, αυτό βρίσκεται στην αποκατάσταση βασικών ανθρώπινων αξιών και πολιτικών που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, ρεαλισμό, γνώση της διεθνούς πραγματικότητας, τόλμη εφαρμογής και αποτελεσματικότητα. Αυτά επιδίωκε ανέκαθεν ο Γιώργος Παπανδρέου, τα ξεκίνησε ως Πρωθυπουργός, λειτούργησε μέσα στην κρίση μόνος του χωρίς στήριξη από άλλα κόμματα και στο μέσο της θητείας του οδηγήθηκε σε ανατροπή. Δεν συμμερίζομαι καθόλου τον χαρακτηρισμό «οτι δεν τα κατάφερε», αντίθετα όχι μόνον η αναμφισβήτητη εντιμότητα και οι καλές προθέσεις του αλλά και η κυβερνητική πρακτική που επέδειξε με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε (και τις ανέκοψαν ή πάγωσαν  οι επόμενοι κυβερνώντες) τον αναδεικνύει ως Πρωθυπουργό με θετικό πρόσιμο.

γ.m.: Οι πιο πολλοί από τους ψηφοφόρους έχουν την απορία γιατί δημιουργήθηκε το κίνημα αυτό. Θεωρούμε ότι είστε από τους πλέον κατάλληλους υποψήφιους, για να δώσετε μια αξιόπιστη απάντηση.

ΧΑΛΑΡΗ E.X.: Το ΚΙΝΗΜΑ στο οποίο και εγώ εντάχθηκα δημιουργήθηκε από την ανάγκη ανασύνταξης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και την επιτακτική απαίτηση αφύπνισης μπροστά στη συνεχή συρρίκνωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ και τη σταδιακή διολίσθηση και παρέκκλιση του από τις βασικές αρχές και αξίες μας.

Θέλω συνέχιση της Διαύγειας, της ανοικτής διακυβέρνησης, του Καλλικράτη, του ΑΣΕΠ, των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, του 3ετούς αφορολόγητου των νέων επαγγελματιών, ψήφο και Ιθαγένεια στους μετανάστες 2ης γενιάς, δημοψηφίσματα για τα μεγάλα θέματα, αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, μείωση εξοπλιστικών δαπανών, πράσινη ανάπτυξη, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την παύση των τραπεζικών θαλασσοδάνειων σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ κ.ά.

γ.m.: Όλοι κατανοούμε ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας. Με ποιες «πολιτικές δυνάμεις» πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να «συμμαχήσετε» για την επίτευξη αυτού του σκοπού;

E.X.: Ο λαός μας απαιτεί από μας την αλήθεια, να μιλάμε ξεκάθαρα για τις αδυναμίες της χώρας μας, πώς μπορούν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να βλέπει αν υπάρχει πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση τους. Αναζητούμε λοιπόν πολιτικούς στη Βουλή που έχουν αποδείξει ότι βάζουν πάνω από όλα την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζουν κόστος, που μιλάνε τη γλώσσα των γεγονότων, όχι των μύθων. Η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας στη Βουλή θα επιβάλει κυβερνητική συνεργασία και όχι αυτοδυναμία – και θα εγγυηθεί με κάθε τρόπο αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς περιπέτειες. Τέτοιου είδους συμμαχίες θα προκαλέσουμε και θα ενισχύσουμε. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία είναι η συμφωνία σε ένα minimum πλαίσιο αρχών, θέσεων και στόχων για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης, δηλαδή της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, των πελατειακών πρακτικών και του κομματικού κράτους και για τη ρύθμιση του χρέους σε συμφωνία με τους εταίρους μας, διασφαλίζοντας τη θέσης μας στην ευρωζώνη.

γ.m.: Σε πρόσφατη ομιλία σας αναφέρατε ότι ένα Εθνικό Σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί στόχο του Κινήματος, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Πιστεύετε λοιπόν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με την εμπειρία που διαθέτει λόγω της αρχικής διαχείρισης της κρίσης στη χώρα, αλλά έχοντας δει τα τεκταινόμενα και από μια άλλη οπτική γωνία τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για τη σύλληψη και την εφαρμογή ενός τέτοιου εθνικού σχεδίου;

E.X.: Η χώρα μας χρειάζεται, όπως έχει εξηγήσει και ο Πρόεδρος, ένα δικό της Εθνικό Σχέδιο βαθύτατων αλλαγών για δημοκρατία, ανάπτυξη και αλληλεγγύη με βάση το οποίο θα διεκδικήσουμε την οριστική διευθέτηση του χρέους. Διότι η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο άνευ όρων ΝΑΙ της ΝΔ και το εντελώς ΟΧΙ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζω τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου λίγα χρόνια πριν, το 2009, που αν είχε περατωθεί η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν ενδεχομένως Μνημόνια. Καλλικράτης, Διαύγεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές προμήθειες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, νόμος-τομή στην Παιδεία, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, άρση του cabotage στην κρουαζιέρα, νόμος-τομή για τα Πανεπιστήμια, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ξεχνάω πολλά ακόμα… Πότε έγιναν αυτά; Σε μόλις δύο χρόνια και μέσα σε δραματικές συνθήκες αφόρητων πιέσεων και με παντελή έλλειψη στοιχειώδους εσωτερικής συναίνεσης.

Τώρα το ΚΙΝΗΜΑ μας θέλει να διασφαλίσει στην επόμενη Βουλή ότι αυτό το προοδευτικό έργο δεν θα συνεχίσει να αποδομείται όπως έγινε την περίοδο 2012-2014. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Πολλαπλασιάζοντας τα θετικά, διορθώνοντας τα λάθη, καλύπτοντας κενά. Συμπερασματικά ο Γ. Παπανδρέου είναι εγγύηση για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου.

γ.m.: Μέσα από τη διαδρομή σας στα πολιτικά δρώμενα, σίγουρα έχετε έλθει σε επαφή με την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Με βάση τα παραπάνω, πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να αντιμετωπισθεί η κρίση αυτή, ώστε να υπάρξει ανακούφιση για τους συμπολίτες μας που υποφέρουν;

E.X.: H αντιμετώπιση της κρίσης σήμερα είναι το πολυπλοκότερο πρόβλημα παγκοσμίως και η αντιμετώπιση της απαιτεί ένα εύρωστο και αποτελεσματικό κράτος που δυστυχώς δεν διαθέτουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά για να ανακουφίσουμε τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους με παράλληλη ενίσχυση των μηχανισμών κοινωνικής μέριμνας. Επομένως το πλέγμα «Κοινωνική αλληλεγγύη – Υγεία – Πρόνοια» συνιστά σημαντικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση. Ήδη αρκετοί μηχανισμοί (π.χ. Δήμοι, Εκκλησία, Εθελοντικοί φορείς κλπ) έχουν δραστηριοποιηθεί και μία λύση του εντοπίζεται στο να:

  • Αναβαθμίζουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας διασφαλίζοντας εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.
  • Αναβαθμίζουμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» προσφέροντας πρόσθετες υπηρεσίες υγείας και μειώνοντας τις αναγκαστικές μετακινήσεις των ηλικιωμένων.
  • Μεριμνούμε για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,
  • Προάγουμε τον εθελοντισμό,
  • Φροντίζουμε για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
  • Στηρίζουμε την οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα με τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας.
  • Δημιουργούμε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, εκσυγχρονίζουμε τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργούμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμη απαιτούν οργάνωση, διαδημοτική συνεργασία, ικανότητες επικοινωνίας και συντονισμού και ειδικές γνώσεις από τον χώρο της γενικής και επείγουσας ιατρικής. Η πρόκληση είναι να αξιοποιεί κανείς υπάρχουσες χρηματοδοτικές πηγές στο διεθνή χώρο υποβάλλοντας τεκμηριωμένες και ώριμες προτάσεις, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις στις παραπάνω ενέργειες που ανέπτυξα.

γ.m.: Ως γιατρός, ποια είναι η γνώμη σας ως προς το τι μπορεί να γίνει για τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας;

E.X.: Με την ερώτησή σας αυτή αγγίζετε κάτι στο οποίο έχω ιδιαίτερη ευαισθησία ως γιατρός, γυναίκα και μητέρα. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση εξελίχθηκε σε ανθρωπιστική κρίση με σοβαρές συνέπειες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η υγεία συνιστά ένα πολύτιμο, στοιχειώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό του ανθρώπου. Είναι αδιανόητο το 2015 να υπάρχουν συμπολίτες μας που εξαιτίας της κρίσης στερούνται των στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι ακόμη και μικρά παιδιά τα οποία στερούνται του στοιχειώδους δικαιώματος σε προληπτικό εμβολιασμό. Δεν μπορούμε στην πατρίδα μας να επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις.

ΧΑΛΑΡΗ

Άρα πρέπει να επιτρέψουμε την πρόσβαση των μακροχρονίως ανέργων σε υπηρεσίες υγείας στα κρατικά νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης εκδίδοντας κάρτες υγείας σε αυτούς με κάποιες προυποθέσεις, αξιοποιώντας τους όποιους πόρους μπορούν να διαθέσουν κράτος και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Παράλληλα να ενισχύουμε και να οργανώνουμε καλύτερα μηχανισμούς αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς υπηρεσιών εκ μέρους αυτών που μπορούν να διαθέσουν κάποιο περίσσευμα του δικού τους χρόνου, αλλάζοντας τη δική μας κουλτούρα σκέψης: όχι πια ιδιώτες αλλά πολίτες.

γ.m.: Αφού σας ευχαριστήσουμε, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και θα θέλαμε από εσάς ένα θετικό «μήνυμα» ενόψει της Κυριακής.

E.X.: Μέσα στο γκρίζο τοπίο που έχει επικρατήσει τελευταία στην εποχή της κρίσης και της λιτότητας, ας αφήσουμε χαραμάδες να μπούν ακτίνες φωτός και ελπίδα, για ανάδειξη αυτών των ανιδιοτελών πολιτικών που με εντιμότητα, ικανότητες και ανθρωπιά μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια  στην έξοδο από το μνημόνιο και την ανάπτυξη.


ΓΛΥΦΑΔΑ METROPOLITANSΓια το Γλυφάδα metropolitans

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: NADINE