Γλυφάδα: Αρχαίο νεκροταφείο κάτω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο

Στα πλαίσια του Έργου “Αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση πλατείας Χαρίτων και παράπλευρων χώρων Δήμου Γλυφάδας”, έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου εργασίες ανάπλασης του νότιου πεζοδρομίου της οδού Σεμέλης, στο οικοδομικό τετράγωνο που χωροθετείται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.

Γλυφάδα

 

Κατά την εκτέλεση του Έργου, ήρθε στο φως νεκροταφείο κλασικών χρόνων. Την ανασκαφική έρευνα διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων υπό την εποπτεία της Διευθύντριας της Εφορείας κ. Στ. Χρυσουλάκη και την επίβλεψη της αρμόδιας για τον αρχαιολογικό έλεγχο του Δήμου Γλυφάδας, αρχαιολόγου κ. Στ.Ψαρρή. Η έρευνα υποστηρίζεται από προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και από την αρχαιολόγο κ. Ε. Γαβριήλ και έναν εργάτη, την δαπάνη των οποίων καλύπτει η Ανάδοχος του Έργου εταιρεία “BC PERIGRAMMA TEXNIKH ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.”

Η έρευνα που ακολούθησε και βρίσκεται σε εξέλιξη απέδωσε ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με οργανωμένο νεκροταφείο του αρχαίου αττικού δήμου της Αιξωνής και χρονολογούνται στον 5ο αιώνα πΧ. Σε επιφανειακό επίπεδο ερευνήθηκαν τρεις ταφικές προσφορές και 15 ταφές διαφόρων τύπων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν η ταφή ενός αγοριού και δύο νηπίων σε πήλινες θήκες (λάρνακες), ο ενταφιασμός βρέφους σε εμπορικό αμφορέα (εγχυτρισμός) και η πλούσια κτερισμένη ταφή εφήβου σε κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο.Χάλκινες στλεγγίδες, δηλωτικά κτερίσματα του φύλου του αγοριού και του εφήβου συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία.

source

GLYFADA METROPOLITANS