Μας ενημερώνει η ψυχολόγος Λοράνδου Α. Αριάδνη

«Μέτρο δεν έχει η Λευτεριά, μέτρο η καρδιά δεν έχει, κι όσο τα ουράνια αν απλωθούν και τ’ άστρα αν μεγαλώσουν, όλα να μπουν μες στην καρδιά, κι όλα μιαν άκρη πιάνουν. Όσο πλαταίνει ο ουρανός, τόσο η καρδιά πλαταίνει, κι είναι ουρανός η Λευτεριά, κι είναι η καρδιά ουρανός».

ΚΚάπως αλλιώς και κάπως έτσι μεγαλώνει η καρδιά μας, ελεύθερη από άκρη σ’ άκρη. Κάπως αλλιώς σκλαβώσαμε την ελευθερία της, μέσα από την ψευδαίσθηση ότι τα πάντα πρέπει να είναι προγραμματισμένα, τυπικά και γειωμένα.

Να απλωθούμε χρειάζεται και να σταματήσουμε την στείρωση των οτιδήποτε μας ελευθερώνει. Η ελευθερία της καρδιάς κατακτά και την πιο απόμακρη σκέψη, ζεσταίνει το αίμα όταν παγώσει, δημιουργεί τα σκαλοπάτια προς γη και ουρανό. Απελευθερωμένοι από τίτλους, από ανάγκες, από τα λεγόμενα «σημεία των καιρών», από μοναδικές αλήθειες, από εγωκεντρισμούς, από λατρείες, σίγουρα, η ελευθερία της καρδιάς θα ψηλώσει, θα απεγκλωβιστεί από μονόδρομους. Όσο ξεμακραίνει από όλα αυτά, τόσο θα αγαλλιάζει και θα βρίσκει εξόδους.

Η ελευθερία της καρδιάς σίγουρα θα ήταν απόλυτη, εάν όλοι πίστευαν στην ελευθερία της, εάν όλοι ήταν ευτυχισμένοι με αυτή, εάν όλοι δέχονταν αυτή. Ιδού και η ευημερία, ιδού και η πρόοδος. Πολλά τα είδη ελευθερίας, αλλά αδιαμφισβήτητα, η ελευθερία της καρδιάς αποτελεί αγαθό ολοκλήρωσης, ναι, αυτό που ακόμα ψάχνουμε στα βιβλία, στους γκουρού και στους εμψυχωτές, μα πραγματικά αυτό θέλουμε!

Κουρσάροι, κατακτητές, ποιητές, ερημίτες, εσύ κι εγώ, αναζητάμε αυτή την ελευθερία, αυτή που προϋπάρχει σε εμάς και όχι φτιαγμένη, μελετημένη. Ίσως δεν είναι γραμμένη κάπου εάν την ψάχνετε και ίσως δεν χρειάζεται να είναι, ώστε να είναι απόλυτη η ελευθερία αυτής.

«…η ελευθερία είναι το πιο ακριβοαγόραστο αγαθό, πηγαίνει από χώρα σε χώρα, όπου την φωνάξουν, από καρδιά σε καρδιά, ανύπνοτη, ανυπότακτη, χωρίς συμβιβασμό». Ν. Καζαντζάκης

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες

 

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία