Αριάδνη Λοράνδου: Ας πούμε την Αλήθεια…

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

 

Πινόκιο, η παιχνιδιάρα ξύλινη μαριονέτα, επιρρεπής στο ψέμα. Η μύτη του μάκραινε κάθε φορά που έλεγε ένα ψέμα. Αυτός ο κατά τα άλλα μικρός χαρακτήρας, γινόταν, άθελα του, ένας ψευταράς. Πίστευε πως το κάθε ψέμα τον ανακούφιζε, και προς στιγμή, όντως ανακουφιζόταν, όμως μετά δεν χαιρόταν, δεν μπορούσε να ζήσει. Το κάθε ψέμα τον μεταμόρφωνε (μεγάλωμα μύτης), τον έκανε κακό κάποιες φορές.

Ας πούμε την Αλήθεια…

Όλοι λέμε ψέματα, δεν χρειαζόμασταν έναν Πινόκιο να μας το επιβεβαιώσει. Η ικανότητα να κατασκευάζουμε, μέχρι ενός σημείου, είναι σημαντική για τις κοινωνικές μας συναναστροφές και για την συντήρηση μιας υγιής κατάστασης του νου. Όπως και να ‘χει, το ψέμα καλύπτει, σκεπάζει, θάβει, την πραγματικότητα όπου σε αυτή θέλουμε να ζούμε. Σε αντίθεση με τον Πινόκιο όπου η μύτη του μακραίνει, στους ανθρώπους το ψέμα δεν είναι και τόσο αντιληπτό όσο νομίζουμε ότι είναι. Η γλώσσα του σώματος, ναι, προδίδει την διάθεση μας, παρόλα αυτά δεν είναι αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο του ψέματος, είναι απλώς μια ένδειξη. Οι ανιχνευτές ψεύδους, επίσης δεν εγγυώνται ότι τον ψεύτη τον «πιάσαμε στα πράσα». Βέβαια, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μείωσης της αναξιοπιστίας του ανιχνευτή με το να σχεδιαστούν ερωτήσεις όπου εξετάζονται οι φυσικές αντιδράσεις παράλληλα με τις απαντήσεις.

Πέρα όμως από όλα αυτά όπου ανήκουν στην επιστήμη, εμείς χρησιμοποιούμε το ψέμα ως μιαν αλήθεια. Παρόλο που κοινωνικοποιούμαστε από την στιγμή των πρώτων λέξεων μας και γνωρίζουμε ότι λέγοντας την αλήθεια δείχνουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στην πραγματικότητα δεν είναι η προτεραιότητα μας. Η ίδια η κοινωνία προωθεί το ψέμα.

Δοκιμάστε να πείτε στον εργοδότη σας ότι σας πήρε ο ύπνος (μία αλήθεια) γι’ αυτό αργήσατε στην εργασία σας και θα δείτε ότι ίσως και να σας απολύσει. Δοκιμάστε, αντί αυτής της αλήθειας, να πείτε ότι είχε πολύ κίνηση σε όλους τους δρόμους (ένα ψέμα) και θα δείτε πως ο εργοδότης σας, θα λάβει αυτό το ψέμα ως αποδεκτό και πιο συμβατό με την πραγματικότητα!

Υπάρχει η λαθεμένη αντίληψη ότι η αλήθεια πονάει, πληγώνει, δεν αντέχεται. Η αλήθεια αν ειπωθεί αποφασισμένα, χωρίς ενδοιασμούς, με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τον άλλο, σταματά εκεί, δεν φθείρει, δεν εξαπατά. Αντιθέτως, το ψέμα καλύπτεται με ένα άλλο ψέμα και με ένα άλλο ψέμα. Μια ψυχοφθόρα διαδικασία κάλυψης. Σε αυτή την κάλυψη δεν έχουμε μια μύτη που μακραίνει ώστε να μας υπενθυμίζει ότι ξεπερνάμε το όριο, ότι κάτι γίνεται. Έχουμε όμως ένα εσωτερικό φάγωμα. Το ψέμα δρα και κινείται μιμητικά, είναι τόσο εσωτερικό ως κατάσταση όπου γίνεται κάπως μεταδοτικό. Αν με ψέματα μιλάμε μεταξύ μας, ψεύτικες συμπεριφορές θα λαμβάνουμε. Αν με ψέματα θαρρούμε πως θα ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, τότε θα βιώνουμε συνεχώς πλασματικούς κόσμους. Το μικρό και αθώο ψέμα, όπως νομίζουμε, όταν επαναληφθεί γίνεται κίνδυνος, χοντρό, μεγάλο. Μέχρι και τον εγκέφαλο μας εξαπατά και τον «κοιμίζει».

Το κάθε τι που βιώνουμε είναι η αλήθεια μας, χωρίς φόβο και πάθος. Καθαρά και Ξάστερα!

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία  • Optolife Σαπουνάκης
    Optolife Σαπουνάκης || 210 9601 066