Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)
Σήμερα επικρατούν τα λεγόμενα Statements ή αλλιώς Δηλώσεις.
Οι δηλώσεις εκφράζουν μία στιγμή, μία ανάγκη, αμέτρητα θέλω, ανησυχίες, καθησυχασμό. Οι περισσότεροι από εμάς δηλώνουμε στον γνωστό τοίχο του Facebook, αυτό που μας εκφράζει, σίγουρα προς στιγμή. Πολλές δηλώσεις έχουν γραφτεί και μοιραστεί ανά τον κόσμο, βγαλμένες μέσα από την ζωή και πως την αντιμετωπίζουμε, την βλέπουμε, την αντιλαμβανόμαστε. Αυτό το αιώνιο ερώτημα «ζωή» που ποτέ δεν θα σταματήσει να αναφέρεται ακόμα και σιωπηρά, άρα ούτε να δηλώνεται.
Βλέποντας κάτι που είναι γραμμένο, κάτι που αποτελεί statement ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία της θύμησης, της υπενθύμισης και το συναίσθημα γίνεται εντονότερο διαβάζοντας το. «Ξυπνά» αυτό που έχει ξεχαστεί, «σπρώχνει» αυτό που έχει βαρύνει, κινεί αυτό που είναι στάσιμο.
Όταν οι δηλώσεις έχουν γραφτεί από ένα ισχυρό πρόσωπο τότε μπορούν να επηρεάσουν όλο τον ρου της ανθρωπότητας είτε θετικά είτε αρνητικά. Έχουν ισχύ και περνούν έστω και λίγο από το μυαλό μας ως το Απόλυτο, ως αυτό που θα μας αλλάξει τα πάντα και κάπου εκεί γίνεται και αυτό μια συνήθεια όπου απλά την βλέπουμε και ύστερα την ξεχνάμε.
Όμως, οτιδήποτε δηλώνεται, υπάρχει ήδη μέσα στο μυαλό μας, ήδη το γνωρίζουμε απλώς το είχαμε βάλει στα αζήτητα και αυτό μαρτυρά την γνώση μας η οποία είναι άγνωστο από πού κιόλας ξεκινά.
Πολλές από τις δηλώσεις είναι ιδανικές για την πρόοδο μας όμως η ρουτίνα της καθημερινότητας μας εμποδίζει να τις διαβάσουμε και μετά να πράξουμε.
«Γνωρίζοντας τον εαυτό σου, είναι η Αρχή της Σοφίας», Αριστοτέλης. Γνωρίζοντας καθαρά δίχως πεποιθήσεις το ποιοι είμαστε μπορούμε να φτάσουμε το ιδανικό που ίσως φαντάζει άπιαστο. Αναζητάμε να εξαλείψουμε τα αρνητικά μας και να ενισχύσουμε τα θετικά μας όμως η Σοφία του εαυτού περιέχει και τα δύο σε αρμονία, αυτή είναι και η Σοφία. Η Σοφία του εαυτού βρίσκεται στην σφαιρική αντίληψη του εαυτού μας.
«Μέρα με τη μέρα ζω, που ξέρεις αύριο τι ξημερώνει…», Οδυσσέας Ελύτης. Αυτό το «μέρα με τη μέρα» πόσο μας λείπει, πόσο το ξεχνάμε και όμως αυτό έχει αξία, μόνο αυτό γνωρίζουμε. Κι όμως, εμείς ψάχνουμε το Αύριο διότι μας φαίνεται πιο εύκολο, πιο δελεαστικό, κανείς δεν ξέρει! Χάνουμε την σοφία του σήμερα για την αβεβαιότητα του Αύριο.
« Χωρίς καθαρή καρδιά δε μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη, αληθινή γνώση του εαυτού μας», Ντοστογιέφσκι. Παρόλο που το μυαλό μας δουλεύει, η καρδιά μας βουτάει στην διαφθορά, στην κρίση και τότε χάνεται και μυαλό και καρδιά. Επηρεασμένη η καρδιά μας από το να είμαστε πάντα πρώτοι, πάντα ικανοποιημένοι, πάντα έξυπνοι, βρωμίζει και την ξεγελάμε.
«Όταν ο Σοφός τελειώνει το έργο του χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι άνθρωποι λένε: «Για δες τι καλά που τα καταφέραμε!», Λάο Τσέ. Συνήθως δεν δεχόμαστε ή δεν αναγνωρίζουμε αυτό που κάνει ένας άλλος άνθρωπος και συνήθως επειδή δεν μπορούμε να το φτάσουμε, λέμε πως εμείς το κάναμε, έτσι απλά, έτσι εγωιστικά. Διαφημίζουμε την ψεύτικη αντίληψη μας και κρυβόμαστε πίσω από την προσπάθεια κάποιου άλλου ανθρώπου.
Και η λίστα είναι τεράστια, πελώρια, αμέτρητη και εμείς επιλέγουμε τι θα διαβάσουμε, τι θα πράξουμε, τι θα μας βοηθήσει να πάμε εκεί όπου θέλουμε. Κάθε τοίχος έχει την δική του ιστορία και κάθε ιστορία αποτελεί δήλωση για εμάς σε εμάς. Κάθε δήλωση και μία καινούργια αρχή, μία συνειδητοποίηση.
Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες
follow us on twitter