Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)

 

Τι είναι ένα παιδί; Είναι σίγουρα γοητευτικό, δημιουργικό, ζει την στιγμή, απευθύνεται στα ερωτήματα δίνοντας ειλικρινείς και αφοπλιστικές απαντήσεις, έχει προσωπικότητα. Δεν λειτουργεί «παιδιάστικα» αντιθέτως λειτουργεί «παιδικά» και αυτό διότι το παιδιάστικο είναι ανεπιθύμητο ενώ το παιδικό είναι φυσικό, επιθυμητό.

Ας τοποθετήσουμε λοιπόν αυτή την περιγραφή και σε έναν ενήλικο. Ως ώριμοι ενήλικες χρειάζεται να επιθυμούμε να ελευθερώσουμε, σε κάποιες περιπτώσεις, το παιδί που έχουμε μέσα μας, αυτό που επιθυμεί, που θέλει, που ονειρεύεται, που ρωτάει «Γιατί;», που δεν σταματά. Ένας ώριμος ενήλικος έχει ένα Αθάνατο Παιδί μέσα του το οποίο τον βοηθά να αναγνωρίζει τους φόβους του, τις ελλείψεις του, τις αδυναμίες του και να τις περιορίζει, να τις αντικαθιστά με εναλλακτικές. Αυτό που τότε ίσως μας έλεγαν «Μην το κάνεις γιατί θα χτυπήσεις» και εμείς παρόλα αυτά ως παιδιά το κάναμε για να δούμε μέχρι που μπορούμε να τα καταφέρουμε, αυτό ήταν μία εναλλακτική, μια επιθυμία.

Είναι σύνηθες να ακούγεται ότι ένα παιδί δεν εκτιμά σωστά τις συνέπειες και ενεργεί απερίσκεπτα τις περισσότερες φορές. Ίσως, μπορεί, μάλλον, σίγουρα, αποκλείεται… θα μπορούσε κανείς να πει ότι τις εκτιμά εφόσον έχει και την καθοδήγηση, όμως δεν σταματά εκεί, θέλει να μάθει, να εξερευνήσει. Έτσι λοιπόν, το παιδί που δεν σταματά εκεί, όταν ενηλικιωθεί γίνεται ένας δημιουργικός, ελεύθερος, αυθόρμητος ενήλικος, χάρη σε αυτό το παιδί. Ένας Ενήλικος- Αθάνατο Παιδί!

«Αθάνατο παιδί», διότι δεν σταματά ποτέ η επιθυμία του να βρίσκει τρόπους για να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

«Αθάνατο παιδί», διότι βγάζει όλη του την παιδική ενέργεια για να απολαύσει την ζωή και ζει την στιγμή.

Το Αθάνατο παιδί κουβαλά γνώση. Γνώση τόσο χαραγμένη, όπου ο ενήλικος πιστά χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να αναζητά το γοητευτικό, το δημιουργικό, το αφοπλιστικό γεμάτο προσωπικότητα «Τότε», και στο «Τώρα». Αυτό κι αν είναι αληθινή επιθυμία.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία

follow us on twitter