Αξιολόγηση ετοιμότητας Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Γλυφάδας: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!

Άσκηση Ετοιμότητας για την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Γλυφάδας.

  • Πυροφυάκιο της  Γλυφάδας.  Tο τηλεφωνικό κέντρο λαμβάνει σήμα για πυρκαγιά σε δασική έκταση.
  • Συναγερμός…
  • Μέσα στα επόμενα 2 λεπτά,  2 κατασβεστικά οχήματα και μία υδροφόρα 5 τόνων, βρίσκονταν κιόλας καθ΄ οδόν για το συμβάν πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα!

 

  • ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣΤα πληρώματα όμως των οχημάτων δεν άργησαν να καταλάβουν καθώς πλησίαζαν στον σημείο, πως δεν επρόκειτο για τίποτα παραπάνω από μια καλά οργανωμένη άσκηση από τον πρόεδρο της ομάδας, κύριο  Στέλιο Θεοδοσόπουλο, ο οποίος περίμενε ήδη στο σημείο.
  • Παρ’ όλα αυτά η δράση δεν σταμάτησε  αλλα συνεχίστηκε σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες. Έγινε κανονικά εγκατάσταση κατάσβεσης καθώς και διεξήχθησαν  όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ενός πραγματικού συμβάντος.
  • Σκοπός της άσκησης, ήταν ο έλεγχος ανθρώπινης και υλικής ετοιμότητας, ταχύτητας, τεχνικής καθώς επίσης και τυχών ελλείψεων της ομάδας.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία και τα οχήματα επέστρεψαν στη βάση τους, όπου και έγινε πλήρης αξιολόγηση ετοιμότητας της ομάδας.

GLYFADA METROPOLITANSΕμείς, με τη σειρά μας να συμπληρώσουμε ότι, για όσους δεν το γνωρίζουν, “εκεί πάνω στους πρόποδες του Υμηττού”, επαγρυπνούν πάντα κάποιοι συμπολίτες μας. Σε πλήρη ετοιμότητα. Παντός καιρού. Πλήρως εξοπλισμένοι. Καταρτισμένοι. Εκπαιδευμένοι. Για να συνεχίζουμε εμείς οι υπόλοιποι, ασφαλείς την καθημερινότητά μας. ΄Εχουμε ποτέ αναρωτηθεί, τί σημαίνει Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας; Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή ένας τίτλος. Είναι αυτή η ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο, για να μας προστατεύσουν, εάν χρειαστεί. Το βουνό μας, τα δάση  μας, τη φύση, την πόλη μας, τις ζωές μας. Εκεί στο πυροφυλάκειο. Σας ευχαριστούμε.


 H ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ | ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ | ΓΛΥΦΑΔΑΣ


H ιστορια μας

Σύλλογος Εθελοντικής Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης  και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας

Στον Δήμο μας από το 2009 οργανώσαμε εθελοντικά μια υποδομή πολιτικής προστασίας και την δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας  με αντικείμενο καταρχάς τις δασικές πυρκαγιές. Με την επιμονή και το σθένος μας καταδείξαμε την ανάγκη δημιουργίας πυροφυλάκιου στην Γλυφάδα και την εξασφάλιση πυροσβεστικών οχημάτων.  Ο Δήμος τελικά συναίνεσε αφού και εμείς συμβάλαμε υλικά και οικονομικά προς όφελος της  προστασίας  του περιβάλλοντος και της  ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Τελικά με τη αποδεδειγμένη μακρόχρονη δράση μας ενταχθήκαμε  στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με όλες τις προς αυτό υποχρεώσεις και δυνατότητες. Η ομάδα μας κατατάχθηκε στις 10 καλύτερες πιστοποιημένες ομάδες και  η ΓΓΠΠ μας έκανε την τιμή και μας παραχώρησε χώρο στην ιστοσελίδα της για την προβολή του έργου μας και τις ανακοινώσεις μας. Η συνεχής εκπαίδευση των εθελοντών μας, οι συχνές ασκήσεις ετοιμότητας και η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το διασωστικό σώμα, εγγυώνται την αποτελεσματικότερη επέμβαση και έκβαση της όποιας επιχείρησης.

H εξέλιξη μιας επιχείρησης χρειάζεται πολλές ειδικότητες. Για παράδειγμα σε ένα έντονο σεισμικό φαινόμενο με καταρρεύσεις κτιρίων, εκτός από την ομάδα διείσδυσης προς διάσωση επιζώντων της ΕΜΑΚ , χρειάζονται υποστηρικτικά ακόμη και ψυχολόγοι, επιτηρητές χώρου ,περιφρούρηση χώρου, διοικητική μέριμνα και πολλές άλλες ειδικότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μόνο η οργάνωση, η πειθαρχία και η συνεργασία  που κατακτώνται μόνο με τη ομαδική εμπειρία και πράξη συμβάλλοντας στην αίσια έκβαση της όλης επιχείρησης που τελικός σκοπός είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο και την έμβια ζωή.


///