Γράφει η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου.

Τον παλιό καλό καιρό οι οικογένειες διασκέδαζαν μαζί. Η διασκέδασή τους δεν αποτελούσε απαραίτητα κάτι τρελό όπως οι περισσότεροι φανταζόμαστε ακούγοντας αυτή τη λέξη, όμως ήταν υπέροχη. Άλλοτε διασκέδαζαν ακούγοντας ραδιόφωνο και αργότερα βλέποντας τηλεόραση, πάντα μαζεμένοι όλοι μαζί.

Σήμερα, αν και οι μορφές ψυχαγωγίας είναι πάρα πολλές, οι οικογένειες διασκεδάζουν χωριστά. Οι γονείς που με μόχθο τις περισσότερες φορές εργάζονται ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους το καλύτερο, ξεχνούν να διασκεδάσουν μαζί τους. Όταν δεν υπάρχει χρόνος, όταν μπαίνουν δυσκολίες στο σπίτι, τότε είναι που δημιουργείται μια απόσταση και η διασκέδαση εκτός από ότι παύει να υπάρχει, γίνεται και ανούσια. Οι ημέρες περνούν και χάνονται στιγμές. Σκεφτόμαστε, αύριο και αύριο και αύριο! Το παιδί όμως προσμένει αυτή την στιγμή για να χτίσει ένα ακόμη στάδιο ανάπτυξης.

Λέγοντας διασκέδαση δεν εννοούμε απαραίτητα μια έξοδο εκτός σπιτιού, αλλά διασκέδαση είναι ακόμα κι αν καθίσουμε στο χαλί με το παιδί μας και ζωγραφίσουμε, δημιουργήσουμε παιχνίδια φαντασίας, παίξουμε επιτραπέζια, χορέψουμε, και οτιδήποτε άλλο το οποίο θα μας φέρει σε επαφή. Σε περίπτωση που ακούγεται δύσκολο να διασκεδάσουμε λόγω έλλειψης χρόνου, μπορούμε να προγραμματίσουμε μια καθορισμένη ώρα για την οικογενειακή μας διασκέδαση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το δικό μας άγχος αλλά και το παιδί γνωρίζει ότι μέσα στην ημέρα μπορεί να νιώσει την οικογενειακή διασκέδαση.

Πώς θα σας ακουγόταν η ιδέα για μια θεατρική παράσταση όπου οι μικροί γίνονται μεγάλοι και οι μεγάλοι γίνονται μικροί; Ορίστε, μια καλή ιδέα για διασκέδαση με το παιδί μας στο σπίτι, ένα θεατρικό έργο με πολύ φαντασία, με εναλλαγές ρόλων (τρελαίνονται τα παιδιά) και σίγουρα οι γονείς ξανανιώνουν.

Κάθε ημέρα με το παιδί μας μπορεί να αποτελέσει μια διασκέδαση κι αυτό όσο κουραστικό κι αν ακούγεται, δεν είναι, διότι βλέποντας, ακούγοντας, νιώθοντας τη χαρά, τον ενθουσιασμό, την αρμονία, την ισότητα, αυτομάτως αυτή η κούραση μαλακώνει. Κάθε στιγμή χαράς, μας δίνει την ευκαιρία για πολλές πολλές στιγμές διασκέδασης.

Ας διασκεδάσουμε με το παιδί μας και ας είμαστε πολλοί διότι έτσι απαιτεί η διασκέδαση. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή γινόμαστε οικογένεια. Το παιδί πάντα μας δίνει χρόνο, ας μην του τον σπαταλήσουμε.

 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Λοράνδου Α. Αριάδνη

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία