Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα – Απέραντο hotspot η χώρα μας!

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με χιλιάδες πρόσφυγες να εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και να μεταφέρονται με πλοία στον Πειραιά. Ωστόσο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς αδυνατούν να συνεχίσουν το δρόμο τους από τη στιγμή που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ξαναζεί μνήμες του περασμένου καλοκαιριού, αφού εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν κατακλύσει στην κυριολεξία την πλατεία Βικτωρίας.

Μόνο σήμερα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί της Τετάρτης (24/02/2016) δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το «Αριάνδη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Ωστόσο, τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, η πλατεία Βικτωρίας επίσης και επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ειδικά στην πλατεία Βικτωρίας είναι απελπιστική, αφού ολόκληρος ο χώρος έχει γεμίσει ασφυκτικά με πρόσφυγες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Μάλιστα, έχουν εμφανιστεί διακινητές, οι οποίοι προτείνουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν καταλύσει στην πλατεία να τους περάσουν παράνομα από τα σύνορα με αντίτιμο έως και 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα «στα Νέα», το παζάρι για το λαθραίο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Την ίδια ώρα, η πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι γεμάτη από Αφγανούς μετανάστες. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, γύρω στους 200 Αφγανούς έφτασαν από το λιμάνι του Πειραιά. Άλλοι έστρωσαν υπνόσακους, άλλοι υποστρώματα, κάποιοι αυτοσχέδια χαλιά και προσπαθούσαν να ξεκουραστούν. Στόχος των Αφγανών είναι να παραμείνουν στην πλατεία, ώσπου να βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Λίγο πριν τις 08:00 το πρωί σήμερα, Τετάρτη (24/02/2016) πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας, ψάχνοντας τρόπους, για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η Αστυνομία.

Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ’ οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Κατά τα λοιπά, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέρχεται στις 9.000 οι οποίοι με δεδομένη την ασφυξία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη «διαλογή» που γίνεται στην Ειδομένη έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας.