Σοκαριστικές περιγραφές για τα όσα συνέβαιναν μεταξύ παιδιών – Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς και χορήγηση ληγμένων φαρμάκων

Αναδημοσίευση από το protothema.gr

 

 

Όσο ανοίγει η βεντάλια των αποκαλύψεων, ανακύπτει ένα ντόμινο αποτρόπαιων ενεργειών που πυροδοτεί βαθιά ανησυχία για την «ομερτά» στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο της Αθήνας. Η καταγγελία της νηπιαγωγού, η οποία εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο ίδρυμα, «δείχνει» τους πραγματικούς υπεύθυνους για την εξέλιξη της νοσηρής κατάστασης με θύματα μικρά παιδιά.

Στην καταγγελία της, συγκεκριμένα, εκτός από τα περιστατικά περιπτύξεων ανάμεσα σε ανήλικους στις τουαλέτες και τα επεισόδια ξυλοδαρμού, η νηπιαγωγός αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Φωτίζοντας τη σοβαρή αυτή πτυχή της υπόθεσης με την καταγγελία της, η νηπιαγωγός υποστηρίζει ότι υπαίτιοι είναι τόσο η πρόεδρος όσο και η κοινωνική υπηρεσία και η ψυχολόγος του ιδρύματος.

Η νηπιαγωγός ισχυρίζεται ειδικότερα: «Για όσα συμβαίνουν στο ίδρυμα ευθύνονται: η πρόεδρος που γνωρίζοντας όσα συμβαίνουν καλύπτει και αφήνει να συνυπάρχουν παιδιά με τόση διαφορά ηλικίας και διαφορετικές ανάγκες χωρίς να να βρίσκει λύση για όσα θέματα δημιουργούνται».

«Η κοινωνική υπηρεσία που δεν έχει κάνει κάτι για να σωθούν αυτές οι ψυχές. Ο ψυχολόγος που δεν έχει καταλάβει είτε στις προσωπικές συζητήσεις με τα παιδιά, είτε στο συβολικό παιχνίδι των παιδιών ή μέσω της ζωγραφικής των παιδιών τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο ίδρυμα και να κάνει κάποια έγγαφη αναφορά. Η υπεύθυνη του ιδρύματος και το προσωπικό που με τη στάση του καλύπτει τις πράξεις των υπολοίπων».

Σε αυτό το σκοτεινό τούνελ αξίζει να επισημανθεί ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες του protothema.gr να επικοινωνήσει μαζί με την πρόεδρο του ορφανοτροφείου, εκείνη απέφυγε να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών που της προσάπτει η νηπιαγωγός.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποκάλυψη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις εργαζόμενες στο ίδρυμα που έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σεξ, η νηπιαγωγός στην καταγγελία της υποστηρίζει ότι ήταν παρούσα σε ένα περιστατικό ερωτικής περίπτυξης, στις τουαλέτες, ανάμεσα σε ανηλίκους.

«Πήγαν στην τουαλέτα, τους ακολούθησα και άκουσα να λένε: ”αν στον δαγκώσω θα πονέσει”. Ενημέρωσα και το μόνο που μου είπαν ήταν ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν μόνοι τουαλέτα», τα λόγια της νηπιαγωγού για το συμβάν σοκάρουν.

«Ο 7χρονος δεν είχε φυσιολογική συμπεριφορά, μιλούσε συνέχεια για το σεξ, κατέβαζε ακόμη και στο σχολείο τα παντελόνια του, δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα», υποστηρίζει ακόμη η γυναίκα.

Ισχυρίζεται ακόμη πως τα παιδιά έπεφταν συχνά θύματα κακομεταχείρισης και πως ενώ είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση γα την προβληματική κατάσταση στο ορφανοτροφείο, η εξυχνίαση της υπόθεσης έμενε στα σκαριά.

«Τα περιστατικά επιθετικότητας των παιδιών είναι καθημερινά. Είμαι η μόνη υπάλληλος που τα κατέγραφε στο ημερολόγιο», αναφέρεται στην καταγγελία, όπου επισημαίνονται ακόμη τα εξής για τα περιστατικά βίας: «μιλούσε πολύ άσχημα, χτυπούσε με μπουνιές και κλωτσιές την τζαμαρία. Όταν ηρέμησε μού είπε ότι στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά βλέπει ταινίες ακατάλληλου περιεχομένου. Ενημέρωσα την κοινωνική υπηρεσία αλλά και πάλι τίποτα».

Η νηπιαγωγός καταγγέλλει τις αποτρόπαιες συνθήκες μέσα στο ορφανοτροφείο όπου εκτός από περιστατικά ξυλοδαρμού είχε καταγραφεί και «αλλαγή δοσολογίας σε φαρμακευτική αγωγή».

«Στον ενάμιση μήνα που εργάστηκα στο τμήμα του ιδρύματος κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των παιδιών και να νιώσουν ασφάλεια μαζί», αναφέρεται στην καταγγελία ενώ προστίθεται ότι τα παιδιά ειχαν εκμυστηρευτεί στη νηπιαγωγό ότι τα χτυπούσαν.

Η νηπιαγωγός παραθέτει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από περιστατικό εκφοβισμού που εκτυλίχθηκε σε βάρος παιδιού από εργαζόμενο στο ίδρυμα: «”για ησύχασε, μην σε πάω στις αποθήκες, θυμάσαι τι ωραία που περνούσαμε;”, το παιδί απάντησε στην εργαζόμενη: ”όχι, όχι δεν θέλω να πάμε στις αποθήκες”».

«Ζήτησα να μιλήσω με ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά, να μου δώσει κάποια οδηγία και μου είπε ότι δεν μπορεί να έχει επαφή ο καθένας. Τα παιδιά στερούνται ακόμη και τα βασικά, όπως το κατάλληλο φαγητό. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν πολύ λίγα ρούχα. Ενημερώθηκα τυχαία από την πρόεδρο ότι είχε διαταχθεί ΕΔΕ αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι», υποστηρίζει ακόμη στην καταγγελία της.

photo αρχείου