«Φρένο» στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας την αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και στοιχειοθετώντας την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας με τεκμήρια και χάρτες.

Η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και οι κατηγορίες του εναντίον της Ελλάδας έχουν ήδη λάβει μια πρώτη απάντηση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ωστόσο θα αποδομηθούν σημείο προς σημείο και από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αθήνα ανέμενε την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η έντασή της ήταν μάλλον μη αναμενόμενη.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έφτασε προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και από τις πρώτες ημέρες επιδίδεται σε… σπριντ για την διεθνοποίηση του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή

Παρότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει ήδη δώσει στο «στίγμα» των προθέσεών του σε τοποθετήσεις από τη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από πλευράς της Άγκυρας δεν θα γίνει ανεκτή ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι «εξωφρενικό η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό».

 

Την ίδια ώρα, μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις του «Μεγάλου Μήλου», υπενθύμισε πως η Ελλάδα κινείται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και διεμήνυσε πως «κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα».

«Τα υπόλοιπα, την Παρασκευή στον ΟΗΕ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού θα εστιάζεται σε τρία κομβικά θέματα:

1ον Την ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

2ον Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για την πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

3ον Την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της αλήθειας μετά από τους ψευδείς ισχυρισμούς Ερντογάν και τα περί βίαιων επαναπροωθήσεων από πλευράς του ελληνικού λιμενικού.

 

see more: cnn.gr