ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ-ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος και εμμηνόπαυση

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

«ΑΦΟΤΟΥ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΚΑΥΣΑΛΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ. ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ;»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος είναι γνωστό και ως σύνδρομο καυσαλγίας της γλώσσας, γλωσσοδυνία και στοματοδυνία και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενοχλητική για τον ασθενή κατάσταση που εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου (τσούξιμο) στη γλώσσα, στην υπερώα, στα χείλη, στη γλώσσα καθώς και συχνά στη στοματοφαρρυγγική χώρα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της καυσαλγίας περιλαμβάνει:

-Αντιμετώπιση ξηροστομίας, μυκητίασης.

-Έλεγχος παρενεργειών φαρμάκων που ενδέχεται να λαμβάνει ο ασθενής.

-Αλλαγή οδοντόκρεμας, διακοπή στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλη, διακοπή καπνίσματος, λήψης αναψυκτικών, χυμών φρούτων και καφέδων για 2 εβδομάδες.

Σημαντική προϋπόθεση είναι η ενημέρωση του ασθενή στον οποίο πρέπει να αναπτυχθεί αίσθημα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, αλλά και λογικές προσδοκίες σχετικά με την υποχώρηση των συμπτωμάτων που ενδέχεται να είναι μακροχρόνια.

Σε εμμένουσες σοβαρές καταστάσεις χρειάζεται διερεύνηση και συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις συμβουλές και τις πληροφορίες.