Ξάφνιασε προφανώς, το ερώτημα για το Facebook που κατέθεσε στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του infocom.gr, ο πρώτος λόγος είναι γιατί πρέπει να είναι το πρώτο ερώτημα στην ελληνική Βουλή που αφορά μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο δεύτερος πως, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε ως χώρα, το αναμενόμενο θα ήταν να κατατεθεί ερώτημα π.χ. “γιατί δεν έχει επιλυθεί το θέμα των αδειών των σταθμών βάσεως κινητής τηλεφωνίας”.

Έτσι, ο εν λόγω βουλευτής έκρινε πως και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί με το «τι γίνεται με το facebook και την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα;» όπως είναι ο τίτλος του εν λόγω ερωτήματος. Και βεβαίως από μια άλλη οπτική γωνία είναι χρήσιμο να τίθενται και τέτοια θέματα γιατί μας επιστρέφουν έστω και προσωρινά σε μια εποχή περισσότερο ομαλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογία του ερωτήματος, όπως περιγράφεται από τον κ. Αμυρά, η βελγική δικαιοσύνη επέβαλλε στο Facebook πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα με την κατηγορία ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η επίμαχη υπόθεση έχει να κάνει με την παρακολούθηση από το Facebook των χρηστών του σε εξωτερικές ιστοσελίδες μέσω των κουμπιών «like» και «share».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή του Ποταμιού, το Facebook κατηγορείται ότι παρακολουθεί, με τη χρήση cookies, την online δραστηριότητα των εγγεγραμμένων χρηστών του μετά την αποσύνδεσή τους από τις σελίδες του Facebook αλλά παρακολουθεί ακόμη και τη δραστηριότητα και μη μελών της.
Τα ερωτήματα λοιπόν που απευθύνει ο κ. Αμυράς στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι τα παρακάτω και με ενδιαφέρον αναμένουμε να ακούσουμε και τις απαντήσεις που θα δοθούν:

1. Έχει διεξαχθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα από την ελληνική αρμόδια αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας εκ μέρους τόσο του Facebook όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων;

2. Είστε ενήμερος για τις κινήσεις των βελγικών αρχών και ποιες οι προθέσεις σας σχετικά με την λήψη και εδώ στην Ελλάδα αντίστοιχων διοικητικών ή νομικών μέτρων για συμμόρφωση των εταιρειών σε περίπτωση νομικών παραβιάσεων;

3. Έχει υπάρξει συνεργασία για το συγκεκριμένο ζήτημα με οποιαδήποτε βελγική ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή και ποια η ελληνική συμβολή;