Μύθος ή πραγματικότητα ότι οι κινητές μας συσκευές μας ακούν; Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει απαντήσεις, με έρευνά του το ERTNews.gr, το οποίο επικοινώνησε με την Google ζητώντας απαντήσεις. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας παρέπεμψαν στις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας για το θέμα, σύμφωνα με τις οποίες:

 • Το Google Assistant δεν καταγράφει όλα όσα λέει ένας χρήστης έξυπνης συσκευής. Όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής δεν θα στέλνει αυτά που λέτε στην Google ή σε οποιονδήποτε άλλον.
 • Η Google δεν θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας για εξατομίκευση διαφημίσεων, αλλά όταν αλληλεπιδράτε με τον Assistant σας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν αυτές οι αλληλεπιδράσεις για να ενημερωθούν τα ενδιαφέροντά σας για εξατομίκευση διαφημίσεων.
 • Μπορεί η Google να συλλέξει ακούσια τα φωνητικά σας δεδομένα εάν το Google Assistant ενεργοποιηθεί όταν δεν το είχατε σκοπό, επειδή εντόπισε εσφαλμένα ότι θέλετε τη βοήθειά του.

 • Οι υπηρεσίες τρίτων μπορούν επίσης να μοιράζονται πληροφορίες με την Google σύμφωνα με τις δικές τους πολιτικές απορρήτου όταν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις υπηρεσίες μέσω των υπηρεσιών Google.

Της παραπάνω επικοινωνίας είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Διευθύντριας του CSI Institute Kέλλυς Ιωάννου, στο ERTNews.gr για το κατά πόσο οι συνομιλίες μας μπορεί να καταγράφονται από τις κινητές συσκευές μας. Όπως τόνισε, κάποιες φορές μετά από κάποια συζήτηση που κάνουμε, βλέπουμε να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικές διαφημίσεις για κάτι που αναφέραμε. Η αρχική αντίδραση είναι να εκπλαγούμε. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα cookies, τα οποία είναι αρχεία που δημιουργούνται από τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Αυτά τα αρχεία έχουν στόχο να κάνουν ευκολότερη την πλοήγηση του χρήστη με το να αποθηκεύουν τις προτιμήσεις του και να δείχνουν σχετικό περιεχόμενο.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξή της στο ERTNews.gr

Σύμφωνα με τη Google:

Η Google καταγράφει τη φωνή και τον ήχο, καθώς και μερικά δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη ομιλίας και ήχου, όταν χρησιμοποιείτε ηχητικές ενεργοποιήσεις όπως:

 • Το πάτημα του εικονιδίου μικροφώνου.
 • Το πάτημα του κουμπιού ομιλίας σε ένα ακουστικό.
 • Την εκφώνηση εντολών ενεργοποίησης, όπως η φράση “Ok Google”.

Σημαντικό: Ο ήχος μπορεί να αποθηκευτεί αν η συσκευή σας εντοπίσει λανθασμένα μια ενεργοποίηση. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί αν ακουστεί κάτι που μοιάζει με τη φράση “Ok Google” ή πραγματοποιηθεί μια ακούσια μη αυτόματη ενεργοποίηση.

 

Όταν είναι ενεργοποιημένη η ρύθμιση εγγραφών ήχου

Ο ήχος σας αποθηκεύεται στον Λογαριασμό σας Google μόνο όταν:

 • Έχει επιλεγεί η “Συμπερίληψη εγγραφών ήχου” και
 • Έχετε συνδεθεί στον Λογαριασμό σας Google και
 • Η Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών είναι ενεργοποιημένη και
 • Αλληλεπιδράτε με την Αναζήτηση Google, τον Βοηθό και τους Χάρτες.

Εάν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ο ήχος μπορεί να αποθηκευτεί στον λογαριασμό σας μόλις συνδεθείτε ξανά στο διαδίκτυο.

 

Ποιες πληροφορίες συλλέγει η Google

Η Πολιτική Απορρήτου της Google εξηγεί ποιες πληροφορίες συλλέγονται και πώς μπορείτε να ενημερώσετε, να διαχειριστείτε, να εξαγάγετε και να διαγράψετε τις πληροφορίες σας, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με το Google Assistant.

Το Google Assistant έχει σχεδιαστεί για να παραμένει σε κατάσταση αναμονής έως ότου ανιχνεύσει μια ενεργοποίηση, όπως όταν ακούει “Hey Google”. Σε κατάσταση αναμονής, η συσκευή επεξεργάζεται σύντομα αποσπάσματα ήχου (μερικών δευτερολέπτων) για να εντοπίσει μια ενεργοποίηση (όπως “Hey Google”). Εάν δεν εντοπιστεί καμία ενεργοποίηση, τότε αυτά τα αποσπάσματα ήχου δεν θα σταλούν ούτε θα αποθηκευτούν στην Google. Μόλις εντοπίσει μια ενεργοποίηση, το Google Assistant βγαίνει από την κατάσταση αναμονής και στέλνει το αίτημά σας στους διακομιστές της Google. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει θόρυβος που ακούγεται σαν “Hey Google” ή μια ακούσια μη αυτόματη ενεργοποίηση. Η ένδειξη κατάστασης στη συσκευή σας σάς ενημερώνει πότε είναι ενεργοποιημένο το Google Assistant.

 

 

Τι γνωρίζει η Google για εμένα όταν χρησιμοποιώ τις οικιακές συσκευές και τις υπηρεσίες της

Εάν έχετε επιλέξει να μοιραστείτε πληροφορίες με την Google, τότε, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σας, το Google Assistant χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, μαζί με τη δραστηριότητά σας στο Google, για να σας βοηθήσει καλύτερα και να εξατομικεύσει τις εμπειρίες σας με τις υπηρεσίες Google, συμπεριλαμβανομένου του Assistant. Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε, “Πότε είναι τα γενέθλια της μαμάς μου;” ο Assistant απαντά στην ερώτησή σας χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το Ημερολόγιό σας. Ή αν ρωτήσετε “Χρειάζομαι ομπρέλα αύριο;” Το Google Assistant χρησιμοποιεί την τρέχουσα τοποθεσία σας για να σας δώσει την πιο σχετική απάντηση.

 

see more: ertnews.gr