105 χρόνια αγώνας για δικαίωση

Η Γλυφάδα τίμησε την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!

 

19 Μαΐου. Μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τη μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν από τους Τσέτες του Κεμάλ, τίμησε η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας “Η Ρωμανία” με τρεις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” η κεντρική εκδήλωση, μια καθηλωτική θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές μέλη του συλλόγου, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό, ο Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός και καθηγητής στρατιωτικών σχολών και ο κ. Γιώργος Φραγκούδης, εκδότης των εκδόσεων “Λειμών”.

Το Σάββατο 18 Μαΐου φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Γλυφάδας στο κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Την Κυριακή 19 Μαΐου σε μια λιτή εκδήλωση στην έδρα της Ένωσης Ποντίων, στην πλήρως ανακαινισμένη Πλατεία Πόντου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντωνίου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου στο χαιρετισμό του συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου για τις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, τονίζοντας ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση όλων μας η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης την οποία οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά. “Είμαστε τυχεροί” συνέχισε, “να έχουμε στην πόλη μας έναν τόσο δραστήριο και ενεργό Σύλλογο, ο οποίος με τον ακούραστο Πρόεδρό του, πρωταγωνιστεί”. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Κυριάκος Τιλγκερίδης, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συνεχή αρωγή του στο έργο του Συλλόγου, ενώ παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα να ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική και διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Εκτός από τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν οι Υφυπουργοί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο βουλευτής Νικόλαος Βρεττός, οι πρώην βουλευτές Τάσος Γαϊτάνης, Ιωάννα Γκελεστάθη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (νυν υποψήφια ευρωβουλευτής), πολιτευτές, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και φορέων και πλήθος κόσμου.