“Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015 – Θα… ελεγχθεί το 2016”

“Η λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016″, είπε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μέχρι σήμερα, είπε, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Βάζοντας τέλος σε όποιο πιθανό σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, προανήγγειλε αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ εντός του 2016.

Όπως είπε θα προχωρήσει η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ και θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες, είπε διαμηνύοντας με νόημα «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις».

Αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, σχεδιάζεται για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα». Τέλος,  ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο, με το οποίο όπως είπε, θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.

source