Η μουσική, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις μειώνει τον πόνο των ασθενών, το άγχος και την ανάγκη για παυσίπονα, όπως δήλωσαν Βρετανοί επιστήμονες την Πέμπτη.Της Έλενας ΤζαλακώσταΜετά την εξέταση των στοιχείων περίπου 7.000 ασθενών, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που ετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μουσική που θέλουν να ακούσουν, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η μουσική δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην επικοινωνία της ιατρικής ομάδας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

«Η μουσική είναι μια μη επεμβατική, ασφαλής, φθηνή μέθοδος, που θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους όσοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση,» δήλωσε η συν-επικεφαλής της έρευνας, κα Catherine Meads από το Brunel University,.

Η ομάδα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση όλων των δημοσιευμένων μελετών που εξετάζουν το πώς η μουσική συγκρίνεται με τη συνήθη μετεγχειρητική φροντίδα ή άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως μασάζ και χαλάρωση στην αποκατάσταση των ενηλίκων μετά από επεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι οι ασθενείς είχαν σημαντικά λιγότερο άγχος μετά από τη χειρουργική επέμβαση και ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση μετά την εγχείρηση με μουσική. Επίσης, χρειάστηκαν λιγότερα παυσίπονα και ανέφεραν λιγότερο πόνο.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι η μουσική είναι ευεργετική σε οποιαδήποτε στιγμή, υπήρχε μια τάση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν οι ασθενείς άκουγαν μουσική πριν από τη χειρουργική επέμβαση και όχι κατά τη διάρκεια ή μετά. Και όταν οι ασθενείς επέλεγαν τη δική τους μουσική, μειωνόταν ελαφρώς περισσότερο ο πόνος και η χρήση παυσίπονων.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να ακολουθήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εισάγει μουσική στο Royal Hospital του Λονδίνου για τις γυναίκες που υποβληθηκαν σε  καισαρική τομή ή μητροσκόπηση.

Οι ασθενείς θα υποβάλουν την playlist τους σε μια συσκευή της επιλογής τους, για να συνδεθεί με ένα μαξιλάρι με ενσωματωμένα ηχεία, και οι ερευνητές, στη συνέχεια, θα αναλύσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της μεθόδου.

source