Η ομιλία του Π. Σκουρλέτη στη Γλυφάδα με τον φακό του Left.gr

Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Στο Δημαρχείο Γλυφάδας παρευρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ από Άλιμο, Αργυρούπολη, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Ελληνικό και Γλυφάδα. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Ειλικρινής σχέση με το λαό, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την Ελλάδα που μας αξίζει».

 

O Π. Σκουρλέτης, αφού έκανε μια εκτενή αναδρομή στις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τις νεοφιλελεύθερες αυταπάτες, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της κρίσης παρουσίασε μια ανάλυση με ευρωπαϊκή αναφορά και ήταν η δύναμη που στάθηκε αλληλέγγυα στον κόσμο που μπήκε στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων δηλώνοντας διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης από μία δύναμη της Αριστεράς, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε άλλες χώρες προκαλώντας παράλληλα ενίσχυση δυνάμεων της Αριστεράς (όπως των Podemos στην Ισπανία) και μετατόπιση στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Ωστόσο, μία χώρα δε θα μπορούσε να φέρει μόνη της την αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθύμισε ο Π. Σκουρλέτης, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Συνόδου των χωρών του Νότου, επιδιώκει ευρύτερες συμμαχίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επώδυνο συμβιβασμό του 2015 και στις αυταπάτες που και σήμερα επανέρχονται από διάφορες δυνάμεις για το Grexit. «Σημασία έχει να μπορείς να συνδυάζεις το στρατηγικό σου σχέδιο, την προσήλωσή του στις μεγάλες αξίες της Αριστεράς, με μία πολιτική στη σημερινή συγκυρία η οποία να μεταφράζεται σε πράγματα, μικρά και μεγάλα, που να βελτιώνουν τη ζωή του κόσμου της Εργασίας», υπογράμμισε.

Επισήμανε τα βασικά σημεία της συμφωνίας του 2015 και επανέλαβε την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν αθροιστικά την κοινωνία και θα εμποδίσουν την ανάκαμψη της Οικονομίας. «Οι παράλογες απαιτήσεις δεν προέρχονται από την πίστη ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση αλλά έχουν σαφή πολιτική σκοπιμότητα», επανέλαβε ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει το καλύτερο όχημα για τις απόψεις Σόιμπλε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με έναν σκληρό πυρήνα γερμανικά ελεγχόμενο όπου οι χώρες τις περιφέρειας θα αποτελούν τόπους φθηνού προορισμού.

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας, όπως τα εργασιακά και την άρνηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρ’ ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Επίσης, αναφορικά με το ασφαλιστικό προανήγγειλε περαιτέρω οριακές βελτιώσεις για τις κατηγορίες που πιέζονται από την αναγκαία μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ. «Είναι απολύτως ψευδές ότι έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με αφορμή απαιτήσεις τραπεζών ή του δημοσίου. Έχουν γίνει τέτοιοι πλειστηριασμοί για διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα προμηθευτής έναντι επιχειρηματία αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις εικόνες που μας δείχνουν τα γνωστά ΜΜΕ», τόνισε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Χαρακτήρισε καθαρή πολιτική επιτυχία τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και υπενθύμισε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

see more: https://left.gr/news