Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινάει το “κούρεμα”

Η Τράπεζα Πειραιώς… ξεκινά με “κούρεμα” (έως 85%) των ομολογιούχων της για να γλιτώσουν μισό δις οι μέτοχοί της από την ανακεφαλαιοποίηση. Ακολουθούν κι οι άλλες…

Γράφει ο Στάθης Παλαιολόγος

Τους πιστωτές της βάζει, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στο «κάδρο» της ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε χθες την Πέμπτη δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στην κάλυψη ενός ποσού από τους κατόχους των ομολογιακών τίτλων. Στο πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ομολογιούχους της να επιλέξουν μεταξύ:

– Της είσπραξης μετρητών, αλλά με “κούρεμα” σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

– Της ανταλλαγής των τίτλων τους με μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Όμως κινδυνεύουν να συμμετάσχουν σε κούρεμα αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές και αποτύχει η ΑΜΚ.

Τι σημαίνουν απλά όλα αυτά;

Η τράπεζα προχωρά σε εθελοντικό άτυπο κούρεμα των ομολογιούχων της, προκειμένου να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests, προσφέροντας στους ομολογιούχους μετοχές ή μετρητά

Η εξαγορά θα γίνει σε τιμές κοντά στις αγοραίες, οι οποίες είναι έως και 85% χαμηλότερες από τις ονομαστικές.

Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 350 έως 550 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι κι αν επιλέξουν οι ομολογιούχοι, η τράπεζα θα εγγράψει κεφαλαιακό όφελος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από το τελικό μείγμα της ανταλλαγής.

Η διαδικασία που ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, την Εθνική, την Alpha και την Eurobank…

source