Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,
Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη,
για την εορτή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Η σημερινή ημέρα συνιστά διπλή εορτή για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτείται από την 80η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και από την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Δύο εορτές άρρηκτα συνδεδεμένες, όπου η μεγαλοσύνη της Παναγίας μας είναι αυτή που διαχρονικά σκέπει, σώζει και προστατεύει όλους τους Έλληνες σε κάθε συμβολική περίοδο χαρίζοντας αδιαφιλονίκητες νίκες στο Έθνος.

80 χρόνια έχουν περάσει από το ΟΧΙ της ανεξαρτησίας, από το ΟΧΙ της αξιοπρέπειας, από το ΟΧΙ της ελευθερίας. 80 χρόνια ο ελληνικός λαός με σταθερά και συλλογικά βήματα, μέσα από δύσκολες ιστορικά περιόδους έχει καταφέρει να προχωρήσει μπροστά, να αναπτυχθεί κοινωνικά και οικονομικά, να δώσει ένα δυναμικό παρόν στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Ανάπτυξη και πρόοδος, που επήλθαν μέσω της απόρριψης και της άρνησης του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού, της τυραννίας και του φασισμού και της προβολής ενός βροντερού ΟΧΙ το 1940, ενδυναμωμένο από το ψυχικό σθένος των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στον θάνατο, τον πόνο και τον σπαραγμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, επιδεικνύοντας την ίδια υπερηφάνεια, την ίδια γενναιότητα, οι Έλληνες απορρίπτουν ολοκληρωτικές πολιτικές και τις περιθωριοποιούν, αντιστέκονται και στέκονται εμπόδιο σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές.

Η ύψωση της γαλανόλευκης κατά το Έπος του 1940 ανά την Ελλάδα αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα και την νοηματοδότηση της ενότητας, της ισχυρής θέλησης και της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού προς ένα κοινό σκοπό, τη διαφύλαξη ενός ελεύθερου και ασφαλούς μέλλοντος, του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Σε συνέχεια του συγκεκριμένου αποφασιστικού διαχρονικά βηματισμού, διακρίνεται η ευθύνη μας, σήμερα το 2020, όλοι εμείς, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για την εγκαθίδρυση και τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και ειδικότερα της εσωτερικής μας ασφάλειας.

Η ιδιαίτερη νοηματοδότηση της 28ης Οκτωβρίου συνιστά πυξίδα κατά την επιτέλεση της αποστολής μας και του χρέους μας, μας καθοδηγεί να είμαστε αρωγοί του πολίτη, στηρίγματά του σε καθημερινές ανάγκες ασφάλειας και θεματοφύλακες αποτελεσματικοί της κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης. Σε μια περίοδο, όπου ιδιάζουσες και πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες κυριαρχούν, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επιδεικνύει ετοιμότητα και συνέπεια, και φυσικά να ανταποκρίνεται με το βέλτιστο τρόπο και με απόλυτη επιτυχία στη διαχείριση γεγονότων, όπως αυτά που πρόσφατα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποτροπή της μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Χώρας μας, την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού, αλλά και ιδιαίτερες περιπτώσεις εγκληματικότητας. Συνθήκες, που επηρεάζονται αισθητά από τις ιδιόμορφες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό διακρατικό πεδίο.

Η γενναιότητα και η θυσία των ηρώων του 1940, ο θάνατός τους για την επικράτηση αξιών δημοκρατίας και δικαιοσύνης, αποτυπώνεται εύστοχα από τον Περικλή στον Επιτάφιό του (Θουκυδίδου, Ιστοριών Β’, 42): «Και μέσα στη μάχη θεώρησαν πάντα προτιμότερο να αντισταθούν και να βρουν τον θάνατο παρά να σωθούν τρεπόμενοι σε φυγή,… στο ύψος της δόξας μάλλον παρά του τρόμου, βρήκαν τον θάνατο». Λόγια, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις ψυχές μας, ενώ συνιστούν άξια απόδειξη συνέχειας της ιστορικής μας κληρονομιάς και του υψηλού πνευματικού και αξιακού επιπέδου του λαού μας. Ας μας θυμίζουν, λοιπόν, και ας μας υπενθυμίζουν σήμερα το θάνατο των δικών μας ανθρώπων, των πεσόντων συναδέλφων μας εν ώρα καθήκοντος. Συνάδελφοι, που με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έπεσαν προασπιζόμενοι το αγαθό της ασφάλειας.

Ως Αρχηγός του Σώματος, λοιπόν, καλώ όλους εσάς, που είστε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο μας την προστασία του πολίτη:

  • Να έχετε σθένος, υψηλό φρόνημα και αποφασιστικότητα κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σας, όπως οι Έλληνες στρατιώτες του Έπους του 1940.
  • Να αφουγκράζεστε τη φωνή της κοινωνίας μας και να βαδίζετε με σταθερότητα και με υπερηφάνεια.
  • Να αγωνίζεστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
  • Να αντιστέκεστε στην επαγγελματική μετριότητα και να έχετε ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό σε κάθε ενέργειά σας.

Πριν από 80 χρόνια ο άσβεστος πόθος του Ελληνικού λαού για ελευθερία απέδειξε ότι η ενότητα, η ομοψυχία και η συλλογικότητα αναδεικνύονται νικήτριες αξίες, σύμμαχοι της αθανασίας και καθοδηγήτριες στη νίκη του μέλλοντος. Με αυτή την ιδιαίτερη εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη μπορούμε να προχωράμε αποφασιστικά όλοι μαζί για τη διαμόρφωση των βέλτιστων συνθηκών ελευθερίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας στη Χώρα μας.

Χρόνια Πολλά!