Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:

Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Από προχθές, από το Σάββατο, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ξανά, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ενός κύματος το οποίο είναι πολύ πιο έντονο από το πρώτο, όπως μαρτυρά τόσο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όσο και των εισαγωγών στα Νοσοκομεία και των διασωληνώσεων.

Και αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός, όπως και ο ίδιος εξήγησε, θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Γιατί η εμπειρία της άνοιξης έχει δείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί η πανδημία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Για αυτό, όπως και την άνοιξη, είναι απαραίτητο να τηρούμε, να εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα, ώστε αυτά να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές.

Σχετικά με τα μέτρα, διευκρινίζεται ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.

Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.

Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου ή συμβολαιογράφου, που πιστοποιεί με αποστολή χαρτοεγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.

Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου Α που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας οι τρεις αυτές κατηγορίες, δηλαδή, επαναλαμβάνω, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της Περιφερειακής Ενότητάς τους, για λόγους εργασίας.

Αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες αν πρέπει να καταθέσουν εκτός Περιφερειακής Ενότητας της κατοικίας τους. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πριν τη μετάβαση πρέπει να αποστείλετε sms με τον κωδικό 3.

Θα ήθελα επίσης να σταθώ σε ένα ακόμη θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται. Δεν υπάρχει καμία κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που να δικαιολογεί την κίνηση, είτε για κυνήγι, είτε για ψάρεμα. Πόσο μάλλον που η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθετα έχει αντιταχθεί στην προοπτική της οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης. Αντιλαμβανόμενοι σε κάθε περίπτωση, όμως, τα έξοδα που μπορεί να έχουν γίνει από τους φίλους κυνηγούς, σε κάθε περίπτωση δρομολογείται τις επόμενες ημέρες και σχετική ρύθμιση, ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγιού να επεκταθεί για ένα επιπλέον έτος, ώστε να μην χρειάζεται ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους.

Θα ήθελα, πριν αναφερθώ στο κομμάτι των ελεγκτικών μηχανισμών, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν και για το μοναδικό επαγγελματισμό που επιδεικνύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, το Σαββατοκύριακο δηλαδή, διεξήχθησαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς 181.138 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις κύριες παραβάσεις να είναι η μη χρήση μάσκας, η μη αποστολή sms, η μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης, η μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η μη τήρηση κανόνων λειτουργίας στις λαϊκές αγορές.

Να σημειωθεί ότι μόνο η Ελληνική Αστυνομία συνέστησε μέσα στο Σαββατοκύριακο 4.530 συνεργεία και απασχόλησε στα συνεργεία αλλά και στα μπλόκα κατά το Σαββατοκύριακο 20.932 αστυνομικούς, από τους οποίους 9.350 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 4.790, ενδεικτικά σας λέω, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επιστήσουμε για ακόμη μία φορά την προσοχή στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο.

Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής, μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα, αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση.

Μπορούμε να πετύχουμε και πάλι το στόχο μας. Να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Σας ευχαριστώ.”