|| Άποψη ||

 

Λιγότερο από έναν μήνα πριν, χαράχτηκε στην ιστορία η απόφαση της Δίκης της Χρυσής Αυγής· μια απόφαση που από πολλούς ορίστηκε ως η “Καταδίκη του Φασισμού-Ναζισμού”. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται ζούμε σ’ έναν κόσμο και ειδικότερα σε ένα κράτος όπου οι έννοιες έχουν πλέον χάσει το νόημά τους. Σήμερα που γράφω, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, εν έτη 2020, έχει ξεκινήσει από την παραμονή, ενάντια στο Σύνταγμα αλλά και την ελευθερία, η απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια. Ένα ακόμη “μέτρο”, με πρόσχημα την προστασία της υγείας μας, το οποίο πέφτει βαρύτατα απάνω στην ήδη αβάσταχτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

  Η υγεία, το πιο πολύτιμο αγαθό έπειτα από την ζωή. Πώς, όμως μπορεί κανείς να απολαύσει τα δύο παραπάνω στερημένος την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματά του και, σε ποιο σημείο παύει η προστασία κι αρχίζει η παλινόρθωση οργουελικών καθεστώτων; – Θα έλεγε κανείς ότι, μέσα σε όλα, μας έχουν στερήσει και το μέτρο φυσικής παραγωγής αντισωμάτων. – Και, η καταδίωξη του ιού, έχει τώρα μετατραπεί σε κατάφορη καταδίωξη ενάντια των κοινωνικών δομών, της οικονομίας, του πολιτισμού, της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης. Αρκετά με τις γενικολογίες, ας τοποθετηθούμε με στυγνή λογική, το δυνατότερο όλων των όπλων.

  Ο ιός υπάρχει και πρέπει να τον νικήσουμε, να λάβουμε μέτρα και να φερθούμε έξυπνα και υπεύθυνα. Σίγουρα, η αστυνομοκρατία δεν είναι η λύση· οι ένοπλες δυνάμεις καθώς και η δικαιοσύνη προορίζονται για να επιβάλουν την τάξη και να διαχειρίζονται εγκληματίες, και όχι για να νικούν επιβλαβείς προς τον άνθρωπο βιολογικούς μικροοργανισμούς. Εκεί, υπεισέρχονται οι γιατροί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο το κράτος κάνει τις ελάχιστες δυνατές δαπάνες. Όπως, επίσης, και για την παιδεία, η οποία βρίσκεται στα τάρταρα της πολιτικής ατζέντας. Ημιμαθείς πολίτες, που με πρόσχημα την πανδημία, πλέον θα παραμένουν με την βούλα απαίδευτοι, ή ακόμη χειρότερα αναλφάβητοι· ανήμποροι να ενημερωθούν και, το σημαντικότερο να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

  Από εκεί και πέρα, όλη αυτή η υπερπροσπάθεια καταπολέμησης του ιού εκ των κυβερνήσεων, αν μου επιτρέπεται, μοιάζει τόσο απροκάλυπτα φρούδα. Μια προσπάθεια, δίχως ένα ολοκληρωμένο, μελετημένο σχέδιο· κυβερνήσεις οι οποίες μανιασμένα προσπαθούν να σώσουν τους λαούς τους από μια πανδημία, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο από φτώχεια, κοινωνικές εκρήξεις, ελλιπέστατη υγειονομική περίθαλψη, ψυχικές διαταραχές. Και, όλο αυτό με φόντο πολιτικές διαμάχες περί ρίψης ευθυνών και οικονομικούς διαξιφισμούς ως προς την διεκδίκηση του “αμφιβόλου εγγυήσεως αποτελεσμάτων – μακροπρόθεσμων παρενεργειών” εμβολίου.

– Εμείς σε όλα αυτά αμέτοχοι. Θα ‘λεγε κανείς, σαν μέρος ενός πειράματος, ελπίζοντας σύντομα να μπει ένα τέλος.

  Κάπου εδώ, λοιπόν, έχοντας θέσει τα ερωτηματικά μου, θα ήθελα να προσθέσω πως ο ιός μπορεί να ορίζεται ως ένας “αόρατος εχθρός”, αυτό το “αόρατος” είναι άλλωστε που τον καθιστά τόσο τρομακτικό· όμως στον αντίποδα, σε τούτο τον κόσμο, υπάρχουν τόσα άλλα αόρατα πράγματα τα οποία δεν φοβόμαστε και για τα οποία ζούμε κι έχουμε πολεμήσει ώστε να τα διεκδικήσουμε. Μιλάω για την ευτυχία, την χαρά και την ελευθερία· την δύναμη και το οξυγόνο. Για το δικαίωμα να βγεις μια βόλτα ανά πάσα ώρα και στιγμή απλώς για να ξεσκάσεις· να πας να δεις την μάνα σου ή έναν φίλο· να καλέσεις κάποιον σπίτι και να σας πάρει η ώρα απλώς και μόνο γιατί είχατε πολλά να πείτε. Μιλάω για το δικαίωμα του να μην κρύβεσαι και την ελευθερία του να είσαι αυτός που είσαι και να νιώθεις αυτό ακριβώς που νιώθεις την κάθε στιγμή, αλλά και του να σκέφτεσαι.  Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με προσοχή και σύνεση, δεν είναι ακατόρθωτο. Το μόνο που με τρομοκρατεί είναι η βία· όλα τ’ άλλα ξεπερνιούνται· γιατί έτσι είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος, βιολογικά και πνευματικά, ώστε να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον.

Και, να θυμάστε, “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.”- Ρήγας Φεραίος

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Αδαμοπούλου για τις πληροφορίες και τον σχεδιασμό των εικαστικών του άρθρου.

Η Μαριάννα Αδαμοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Λονδίνο Art & Design κι έκτοτε ασχολείται ενεργά με το Graphic Design. Ακόμη, είναι μουσικός καθώς και συγγραφέας, έχοντας γράψει, μεταξύ άλλων, το Best Seller «Η Πόρνη» εκδόσεις iWrite, Αθήνα 2018.

 

follow us on twitter