4ος ψηφιακός διαγωνισμός – «Λέμε ΌΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό»

isagogika

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί 
 Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον 4οψηφιακό διαγωνισμό «Λέμε ΌΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια όλης της χώρας και στον οποίο θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του British Council μαζί με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στο πρόγραμμα συνεισφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της πέμπτης & έκτης δημοτικού και Α,Β, και Γ Γυμνασίου. 
 Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών καλούνται να σχηματίσουν ομάδες 2 έως 5 ατόμων και να φτιάξουν είτε ένα βίντεο (διάρκειας 3’ – 5’), είτε μια παρουσίαση powerpoint όπου θα δίνουν την δική τους οπτική για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή/και του διαδικτυακού εκφοβισμού   και θα επικοινωνούν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με πολλές ομάδες.Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι τις 05 Δεκεμβρίου 2016και οι νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν πλούσια δώρα για τους ίδιους και για το σχολείο τους, μεταξύ των οποίων μία ψηφιακή τάξη! Η υποβολή των βίντεο ή των παρουσιάσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στο https://respect-diversity.org/index.php/el/
 
Τι θέμα μπορώ να επιλέξω?
Αυτή τη χρονιά θα δοθεί έμφαση στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bulluying). Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως κινητών τηλεφώνων και το διαδίκτυο, για να ενοχλήσει κανείς κάποιον. Είναι μια μέθοδος εκφοβισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση όλων των διαφορετικών τύπων εκφοβισμού. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι μια επέκταση του εκφοβισμού που γίνεται πρόσωπο–με-πρόσωπο, με την τεχνολογία. Ωστόσο, η διαδικτυακή παρενόχληση διαφέρει σε αρκετά σημαντικά σημεία από άλλα είδη εκφοβισμού:  για παράδειγμα, η εισβολή στο σπίτι/προσωπικό χώρο και η δυσκολία στον έλεγχο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κυκλοφορούν.  
 Ωστόσο, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θεματική ενότητα και από τις παρακάτω αρχές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας: 
∙Σεβασμός στη Διαφορετικότητα
∙ Ισότητα Ευκαιριών 
∙ Κοινωνική Ένταξη 
∙ Επίλυση Διαφορών 
 
Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος?
Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές (ηλικίας 10 έως 15 ετών) να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν στη καταπολέμηση κοινωνικών παθογενειών, όπως ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. 
Τα δώρα για τις καλύτερες συμμετοχές
Το σχολείο της ομάδας που θα νικήσει, θα κερδίσει ένα πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό τάξης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ο οποίος θα διατεθεί ως δωρεά από συνεργάτες του προγράμματος. Το κάθε μέλος της πρώτης νικήτριας ομάδας και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα κερδίσει από ένα tablet, το οποίο θα διατεθεί ως δωρεά από συνεργάτες του προγράμματος.
 Το κάθε μέλος των πέντε πρώτων νικητήριων ομάδων και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας θα κερδίσει δώρα και αναμνηστικά από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council και ένα βιβλίο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα». 
Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ηλεκτρονικά δίπλωμα συμμετοχής.
 Χρονοδιάγραμμα
Ο Διαγωνισμός θα καλύψει το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έως και Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016. Οι καλύτερες ομάδες μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, όπου θα γίνει και η βράβευση τους. 
 
Πώς μπορώ να λάβω μέρος;
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σχηματίσετε την ομάδα σας, να δημιουργήσετε το βίντεο ή τη παρουσίασή σας και να το ανεβάσετε στο site του διαγωνισμού https://respect-diversity.org/index.php/el/
isagogika-end
dora