Mάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και  οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά για 6 μερίδες

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο από λάπα

200 γρ κιμάς αρνίσιος

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

3 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε γουδί με αλάτι

1 αυγό

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό

2 κ σ ψιλοκομμένο μαιντανό

1 κ γλ κοφτή κύμινο

αλάτι και πιπέρι

1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

 

Για την σάλτσα

 

500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ σ μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κ σ βασιλικό ξερό, τριμμένο

1 ξυλαράκι κανέλλα

3-4 κόκκους μπαχάρι και 4 καρφάκια γαρύφαλλο

1 πρέζα ζάχαρη και αλατοπίπερο

2 ποτήρια νερό

1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια μαζί, τα σκεπάζουμε με σελοφάν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μετά πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  1. Βάζουμε σε φαρδειά κατσαρόλα το 1 ποτήρι νερό να βράσει και αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν εξατμιστεί το νερό, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά.  Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα, το υπόλοιπο νερό, το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά.
  1. Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τα σουτζουκάκια, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα.
  1. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις χωρίς να πήξει πολύ η σάλτσα, γιατί θα πήξουν όσο κρυώνουν και με το αλεύρι που έχουν τηγανιστεί τα σουτζουκάκια.

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Καλή σας όρεξη!

 

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό “κουμπί”:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture