|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ νέες συνταγές για μικρούς και μεγάλους! || Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου ||

 

Υλικά

6 φύλλα χωριάτικα για πίτα

1/2 κιλό χοιρινό μπούτι ψιλοκομμένο με το μαχαίρι

1/2 κιλό μοσχαρίσια σπάλα ψιλοκομμένη, με το μαχαίρι

1 ποτήρι κρασιού άσπρο ξηρό κρασί

130 γρ ρύζι νυχάκι

2 κ σ κεφαλοτύρι τριμμένο

200 γρ τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

2 κ γλ τοματοπελτέ

1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο

6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)

1 αυγό χτυπημένο

2 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ σ μαντζουράνα ψιλοκομμένη

3 γαρύφαλλα κοπανισμένα

1/4 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κ γλ κανέλλα σκόνη

5 κ σ ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο λιωμένο

αλάτι και πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρέας με το λάδι σε δυνατή φωτιά και αφού ροδίσει ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

  2. Το βάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και τα ανακατεύετε καλά.

  3. Σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνετε τα 4 φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψετε ένα ένα χωριστά με βούτυρο και φροντίζετε να εξέχουν από το ταψί. Απλώνετε το μείγμα πάνω στα φύλλα και το σκεπάζετε με τα άλλα 2 αφού τα βουτυρώσετε ανάμεσα.

  1. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο, τη χαράζετε και την ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο, για 1 1/2 ώρα περίπου.

Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να γίνει χλιαρή και την σερβίρετε. Τρώγεται το ίδιο απολαυστικά και κρύα την άλλη ημέρα.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου, για την ενημέρωση.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

follow us on twitter