Μαίρη Παναγάκου: Νόστιμοι Μαρουλοντολμάδες με κιμά, αυγολέμονο

 

Κάθε Πέμπτη

στο Γλυφάδα metropolitans,

η chef Μαίρη Παναγάκου,

με εύκολες, νόστιμες

και οικονομικές συνταγές,

που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας

για τους δικούς σας ανθρώπους

 

 

Υλικά για 4-6 άτομα

2 μεγάλα μαρούλια ή 3 μικρότερα

250 γρ χοιρινό και 250 γρ μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα

1 φλ τσ ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι ζεστό ζωμό βοδινού

1/2 ματσάκι άνηθο

2 αυγά, χυμό ενός λεμονιού

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα των μαρουλιών, τα πλένουμε και τα ζεματάμε για 1-2′ σε βραστό νερό, για να μαλακώσουν. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε σε κάθε μαρουλόφυλλο από μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τα τυλίγουμε σφιχτά.
  1. Στη βάση μιας φαρδειάς κατσαρόλας στρώνουμε τα εξωτερικά πιό σκληρά μαρουλόφυλλα και επάνω τους τοποθετούμε τους μαρουλοντολμάδες κυκλικά.

Όταν τελειώσουμε με τα υλικά, σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο τους μαρουλοντολμάδες και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, τον χυμό και τον ζεστό ζωμό.

  1. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τους ντολμάδες για 30′. Όταν είναι έτοιμοι, αφαιρούμε το πιάτο και τους περιχύνουμε με αυγολέμονο ή γιαούρτι σακκούλας.
  1. Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε σε μπολ τα δύο αυγά, ρίχνουμε λίγο λίγο τον χυμό και αργά αργά, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τους μαρουλοντολμάδες ζεστούς και είναι μιά άλλη εκδοχή για τα λαχανοντολμαδάκια ή γιαπράκια της παραμονής των Χριστουγέννων. Τα φύλλα των ντολμάδων αναπαριστούν τα σπάργανα που τύλιξαν τον Χριστό στην γέννηση του.


Κόστος: 6.00 ευρώ


 

Καλή σας όρεξη!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ