Μαίρη Παναγάκου: Πεντανόστιμα Ελιοψωμάκια με δυόσμο

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά

Για το ζυμάρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
3 1/2 – 4 φλ τσ αλεύρι γ ο χ
2 1/2 κ γλ μπέκιν πάουντερ

Για την γέμιση

2-3 ποτήρια ελιές μαύρες ή πράσινες, κομμένες σε ροδέλες
3-4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κ σ δυόσμο ψιλοκομένο
3-4 κ σ ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

1. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέκιν, ανοίγετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τα λάδια και τον χυμό. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζετε την λεκάνη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει λίγο.
2. Ετοιμάζετε την γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε. Προσθέτετε τις ελιές και τον δυόσμο.
3. Ανοίγετε ένα χοντρό φύλλο από το ζυμάρι με τον πλάστη και κόβετε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι. Ή παίρνετε χούφτες χούφτες το ζυμάρι και το ανοίγετε με τα χέρια σας.
4. Βάζετε 1 κ σ γέμιση και κλείνετε τα ζυμαράκια πιέζοντας τα στις άκρες. Αλείφετε με λίγο καλαμποκέλαιο και τα ψήνετε για 45′-50′, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180ο.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το Kotronas BayBungalows, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter