Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

Υλικά

1 κιλό μπαρμπούνια ή λιθρίνια
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ ντομάτα τριμμένη
1 κ γλ ζάχαρη
αλάτι, αφρίνα
1/2 φλ τσ ξύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
αλεύρι για το τηγάνισμα

Τρόπος παρσκευής

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
2. Σουρώνουμε το λάδι από το τηγάνισμα, σε καθαρό βαθύ τηγάνι, το βάζουμε να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα σκόρδα. Σβήνουμε με το ξύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την περαστή ντομάτα, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
3. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να δέσει.Προς το τέλος ρίχνουμε μέσα τα τηγανισμένα ψάρια και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, μέχρι να τα ποτίσσει καλά η μυρωδάτη σάλτσα.
Με αυτόν τον τρόπο συντηρούσαν τα τηγανισμένα ψάρια, με φυσικά και αρωματικά συντηρητικά, για να τα πάρουν μαζί τους στο χωράφι, ή να τα διατηρήσουν και την επόμενη ημέρα.

photo: ilpomodoropetti.com

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

 

follow us on twitter