Μαίρη Παναγάκου: Λαγωτό Αρκαδίας

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

Υλικά

 

2 κιλά χοιρινό σε κύβους

1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι του νερού κόκκινο, ξηρό κρασί

6 κ σ πελτέ ντομάτας

λίγους κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλα, κανέλλα και δάφνη

6 κεφάλια σκόρδα, καθαρισμένα και κομμένες οι σκελίδες σε κομματάκια

2 φλ τσ καρύδια χοντροκομμένα

4 κ σ φρυγανιά τριμμένη

 

Πώς φτιάχνεται

 

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού να πιούν το νερό τους σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και γυρίζουμε το κρέας για να ροδίσει.

  1. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ, 2 ποτήρια βραστό νερό και σκεπάζουμε την κασαρόλα, αφήνοντας να σιγοβράσει.

  1. Μέσα σε ένα κομμάτι τούλι τυλίγουμε όλα τα μυρωδικά, το δένουμε και το ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.

  1. Μετά από 1 1/2 ώρα περίπου, δοκιμάζουμε το κρέας αν έχει βράσει και αν είναι εντάξει ρίχνουμε τα σκόρδα, τα καρύδια και την φρυγανιά.

Σιγοβράζουμε για  1 περίπου ακόμα ώρα και δοκιμάζουμε.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αφαιρούμε το τούλι με τα μυρωδικά και σερβίρουμε με καλό δυνατό κόκκινο κρασί!

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

 

follow us on twitter