Μαίρη Παναγάκου: Ψητές τσιπούρες με πουρέ φινόκιο

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 τσιπούρες
    2 μεγάλα φινόκιο
    10 σκελίδες σκόρδο
    χυμός από 1 λεμόνι
    25+15 γρ βούτυρο
    1/2 φλ τσ κρέμα γάλακτος
    αλάτι και πιπέρι 

Τρόπος παρασκευής

1. Κόβετε το φινόκιο στα δύο, αφαιρείτε τους σκληρούς βλαστούς στο επάνω μέρος και τους κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε τις τσιπούρες, τις αλατοπιπερώνετε και βάζετε τους βλαστούς που κρατήσατε στην κοιλιά τους.
2. Τοποθετείτε κάθε τσιπούρα σε μια λαδόκολλα και πάνω σε κάθε μια βάζετε το 1/4 από τα 25 γρ βούτυρο. Κλέινετε καλά τα ψάρια μέσα στις λαδόκολλες και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο με τις αντιστάσεις, για 20′-25′ μέχρι να ροδίσει η λαδόκολλα.
3. Στο μεταξύ βράζετε τα φινόκιο σε αλατισμένο νερό για 15′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Βουτάτε τις σκελίδες του σκόρδου σε βραστό νερό για 1′ και τις ξεφλουδίζετε. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ροδίζετε το σκόρδο.
4. Χτυπάτε στο μίξερ τα φινόκιο με το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρετε τον πουρέ σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τον πουρέ να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά.
5. Βγάζετε τις τσιπούρες από τον φούρνο, ανοίγετε τις λαδόκολλες προσεκτικά και αδειάζετε τους χυμούς που έμειναν από το ψήσιμο σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό λεμονιού. Αφήνετε την σάλτσα να πάρει μια βράση.
6. Σερβίρετε τις τσιπούρες σε πιατέλα, περιχύνετε με την σάλτσα και συνοδεύετε με τον πουρέ του φινόκιο.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter