Ελληνικό: Τα άσχημα μηνύματα και η αναβολή – «Μαύρα σύννεφα» πάνω απ’ την επένδυση!

Σε θρίλερ όπου το «happy end» τίθεται εν αμφιβόλω, εξελίσσεται για την κυβέρνηση η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Με το «μέτωπο» της Eldorado να παραμένει ανοιχτό, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο και με τους δισεπίλυτους γρίφους που διέπουν το μείζον ζήτημα του Ελληνικού, που αν δεν επιλυθούν με τον ενδεδειγμένο «τρόπο», μπορούν να τινάξουν στον αέρα το project και τη σημαντική επένδυση.

Αυτό που εμφανίζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο και η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει, είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο, μεγάλο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν πάρει «σάρκα και οστά», είναι εξαιρετικά πιθανό να βάλει «ταφόπλακα» σ’ ένα άκρως σημαντικό project. Ο επενδυτής «Ηellinikon Global» έχει αποσαφηνίσει ότι… απαιτεί «καθαρή λύση» και οποιαδήποτε μονομερή «τροποποίηση» της συμφωνίας, θα προκαλέσει διαλυτικές τάσεις στο «deal» και στην ολοκλήρωση της επένδυσης, που ως γνωστόν αποτελεί προαπαιτούμενο των δανειστών.

Τα άσχημα μηνύματα και η… αναβολή

Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση, καθώς εντός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπερισχύει η τάση που προσβλέπει σε κήρυξη του χώρου του Ελληνικού, ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί εντός του ΚΑΣ και προκειμένου να αποφύγει άκρως δυσάρεστες καταστάσεις,  επεδίωξε και πέτυχε την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Προσπάθεια διάσωσης του επενδυτικού αφηγήματος

Το «γαϊτανάκι» των αναβολών, προκειμένου να αποφευχθεί η «μοιραία» απόφαση για την επένδυση, ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Ασφαλώς στο Μαξίμου γνωρίζουν η μέθοδος των «αναβολών» δεν δύναται να εφαρμόζεται εσαεί και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί εντός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που στην παρούσα φάση «εκδηλώνεται» υπέρ της κήρυξης αρχαιολογικής ζώνης, σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του πρότζεκτ που ακούει στο όνομα «Ελληνικό», αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να διαμορφώσει το αφήγημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην χώρα. Το επενδυτικό «αφήγημα» θα κλονιστεί συθέμελα, προκαλώντας και πολιτικά «απόνερα» που θα πέσουν με ορμή πάνω στο Μαξίμου.

source: Sofokleousin.gr