Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Γλυφάδα μας.

Τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Τερψιθέας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντωνίου, παρουσία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, σύσσωμης της δημοτικής αρχής, βουλευτών και εκπροσώπων των φορέων και συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του Ιερού Ναού η Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου, Καλλιόπη Γκέκα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε επί της οδού Γ. Γεννηματά.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος καμάρωσε και χειροκρότησε τους συμμετέχοντες στην παρέλαση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το ’39, το ’40, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, σπουδαία κράτη, παραδίδονταν στον Άξονα. Το μαύρο σύννεφο του ναζισμού απλωνόταν στην Ευρώπη. 28η Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα είπε το μεγάλο ΟΧΙ. Και αντιστάθηκε, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Και νίκησε. Και απέκρουσε το πρώτο κύμα της επίθεσης. Κι ανάγκασε το Γ’ Ράιχ να αλλάξει τα σχέδιά του και να ανασυνταχθεί. Κι έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας, αγώνα, και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το μήνυμα αυτό θα αντηχεί παντού. Δυνατά, υπερήφανα, σθεναρά. Κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα καμαρώνουμε και θα δακρύζουμε με τα παιδιά μας που παρελαύνουν, κρατώντας τη σημαία ψηλά. Χρόνια πολλά. Ζήτω το Έθνος!».

Παρουσιάζοντας την παρέλαση, η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Γλυφάδας Ελένη Ζαφειροπούλου-Μεγαλακάκη τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με το έπος του ’40 γράφτηκε μια νέα αθάνατη και φωτεινή σελίδα της ιστορίας, γεννήθηκε μια καινούργια δόξα και ένα υπέροχο μεγαλείο για την Πατρίδα μας. Η Ελλάδα ακόμη μια φορά έγινε σημαιοφόρος της Λευτεριάς, καλώντας τους λαούς της Γης να μιμηθούν το παράδειγμά της».