Μαίρη Παναγάκου: Πεντανόστιμοι και λαχταριστοί χταποδοκεφτέδες!
|| Κάθε Πέμπτη ||
Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους
Για σήμερα, χταποδοκεφτέδες:
Οι χταποδοκεφτέδες είναι ένας πολύ νόστιμος ουζομεζές, που όμως ταιριάζει υπέροχα με τσίπουρο αλλά και κρασάκι.
Υλικά για 20 χταποδοκεφτέδες
1 κιλό χταπόδι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, (αφαιρέστε την πράσινη φύτρα στο εσωτερικό)
1 κ σ πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μαιντανό και 1 ματσάκι άνηθο,ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο
200 γρ τριμμένη φρυγανιά
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένουμε καλά το χταπόδι, το στραγγίζουμε και το αλέθουμε στη μηχανή του κιμά. Το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαιντανό, τον άνηθο, το πράσο, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά εως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε φριτέζα το λάδι να κάψει και παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα, τους πλάθουμε σε κεφτέδες, τους πατάμε λίγο να πλατύνουν, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι.
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.