Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Ναι στην Ειρήνη και στη Μείωση των στρατιωτικών δαπανών

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης που είναι και ημέρα της αντιφασιστικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης- ΠΑΔΟΠ οργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για Δραστική Μείωση των Στρατιωτικών Δαπανών, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13 Απριλίου 2022 και κορυφώνεταιστις 12 Μαΐου. Η εκδήλωση με θέμα Ορόσημα Ειρήνης μετά το 1945, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος) την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 και θα είναι δίωρης διάρκειας, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 14.00.

 

49 χρόνια από τη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»

Την Κυριακή 8 Μαΐου, συμπληρώνονται 49 χρόνια από μια σημαντική, αλλά όχι και τόσο γνωστή σελίδα του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Το χτύπημα της ΕΣΑ στο φοιτητικό κίνημα και στις παράνομες πολιτικές οργανώσεις νεολαίας. Πρόκειται για τη  ονομαζόμενη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Ξημερώματα της 8ης Μαΐου 1973 ένοπλοι ΕΣΑτζήδες συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και οργανώσεων. Οι συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε συνεχείς ανακρίσεις με σκληρά βασανιστήρια. Χτυπήματα με κλομπ στο κεφάλι και όλο το σώμα μέχρι λιποθυμίας του ανακρινόμενου, πολυήμερη ορθοστασία και ξυλοδαρμός τρεις φορές την ημέρα. Αυτά κράτησαν πάνω από τρεις μήνες. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν με βαρύτατες κατηγορίες με τον εμφυλιοπολεμικό Νόμο 509/47, με τον οποίο γίνονταν οι εκτελέσεις. Αυτή η δίκη όμως δεν έγινε λόγω της αμνηστίας που δόθηκε στους πολιτικούς κρατούμενους τον Αύγουστο του 1973. Για κάποιους από τους συλληφθέντες έγινε διακοπή της αναβολής τους και οδηγήθηκαν σε αναγκαστική στράτευση. (Πηγή: avgi.gr)

 

Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν

Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό. Η δημοτική αρχή δεν είχε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται. Οι Αθηναίοι φωνάζουν για καταστροφική κλάδευση των δέντρων της πόλης. Ομοίως και 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, που περιγράφουν τις κλαδεύσεις που γίνονται από εργολάβο του Δήμου Αθηναίων ως εξής: «Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός». Η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου βγαίνει να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «αυστηρό κλάδεμα» που «εγγυάται την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας». Και οι εργαζόμενοι του δήμου όχι μόνο δηλώνουν έκπληκτοι από τη «γεμάτη αναλήθειες» ανακοίνωση της Διεύθυνσης για τις «άστοχες φετινές κλαδεύσεις», αλλά καταγγέλλουν και προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι για «αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης». (Πηγή: Εφ. Συν. Στέργιος Ζαμπάκας)

 

Ένα «πράσινο» κινηματογραφικό φεστιβάλ με «πρέσβη» τον Κωστή Μαραβέγια

Δεν ξέρω αν και τι άλλο θα δούμε από το ΥΠΠΟΑ ως πολιτιστική δράση για «την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας», όπως διατείνονται οι ίδιοι, ωστόσο το Evia Film Project θα γίνει σίγουρα: πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εστιάζει σε ένα περιβαλλοντικό φεστιβάλ ουσιαστικά, με σκοπό να γίνει θεσμός έτσι ώστε η Εύβοια να ενισχυθεί και πάλι (μετά την ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή που έγινε και λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας πέρυσι με τις πυρκαγιές στο νησί). «Φιλοδοξούμε το νησί να αποτελέσει έναν κινηματογραφικό πόλο διεθνούς ενδιαφέροντος για το πράσινο σινεμά και να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα από όλο τον κόσμο», λένε οι διοργανωτές. (Πηγή: Εφ. Συν Νόρα Ράλλη)

 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, αφιερώνει ένα τραγούδι στην Ελένη Τοπαλούδη

«Κάποια μικρά λουλούδια ίσως ξέρουν. Αυτά που οι στίχοι δεν θα καταφέρουν. Κάποια λουλούδια που είναι για ν’ ανθίσουν. Να δουν τον ήλιο και να ξεψυχήσουν» Το νέο και 8ο δίσκο του με τίτλο «ΑΝΙΜΕ» κυκλοφόρησε ο Φοίβος Δεληβοριάς, αφιερώνοντας ένα τραγούδι στην Ελένη Τοπαλούδη που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην Ρόδο. «Σκέφτομαι την Ελένη Τοπαλούδη. Κι αν θα ’χε το σκοπό του ένα τραγούδι. Που ν’ ανεβεί στα δίκτυα που την πνίξαν. Στη θάλασσα να πέσει που τη ρίξαν» τραγουδάει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.