Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres.

 

Επειδή δεν μπορείτε σε αυτή την περίοδο που διανύουμε να πάτε στο γυμναστήριο, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να γυμναστείτε μέσα σε δέκα μόλις λεπτά, στον χώρο σας, με διαφορετικούς τρόπους.

Η έλλειψη χρόνου ή χώρου, ίσως είναι η πιο συχνή δικαιολογία που θα ακούσουμε όταν κάποιος δεν γυμνάζεται αρκετά. Και είναι πολύ λογικό. Με τη δουλειά, με τους περιορισμούς που μάς έχουν επιβληθεί, με όλες τις άλλες υποχρεώσεις (ας μην μιλήσουμε και για όσους έχουν μικρά παιδιά), το να αφιερώσουμε μια ολόκληρη ώρα στη γυμναστική, μάς φαίνεται συνήθως, αδύνατον.

 

 

Έχω καλά νέα, λοιπόν, ειδικά για όσους ξεκινούν τώρα τη γυμναστική ή έκαναν για αρκετό καιρό καθιστική ζωή. Το να κάνετε γυμναστική για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Ορίστε, μερικοί υπέροχοι τρόποι για να βάλετε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή, σε μικρές και εύκολες δόσεις που μπορείτε να επαναλαμβάνετε μέσα στην ημέρα.

 

  1. Σταματήστε να παίρνετε το ασανσέρ, και ανεβαίνετε με τις σκάλες. Αν είστε σε πολύ ψηλό όροφο, τουλάχιστον περπατήστε το μισό της διαδρομής.
  2. Όταν βλέπετε τηλεόραση, κάντε μερικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων, όπως αλματάκια επιτόπου, καθίσματα, κάμψεις, και προβολές.
  3. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά, ή στο σπίτι, κάντε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για να περπατήσετε στην αυλή, εάν έχετε.
  4. Κάντε ένα μικρό, δεκάλεπτο πρόγραμμα με το που ξυπνάτε. Για παράδειγμα, 25 αλματάκια επιτόπου, 15 καθίσματα, 15 κάμψεις και λίγο επιτόπου τρέξιμο.
  5. Αν έχετε σκάλες στη δουλειά, κάνετε κάθε μέρα ένα διάλειμμα για δέκα λεπτά και προσπαθήστε να ανεβείτε και να κατεβείτε όσο περισσότερους ορόφους γίνεται.
  6. Δοκιμάστε να κάνετε για δέκα λεπτά yoga ή Pilates. Υπάρχουν αρκετά μικρά προγράμματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μέσα σε τόσο χρόνο, χωρίς να χρειάζεστε κάποιον ειδικό.
  7. Αν έχετε παιδιά, παίξτε μαζί τους στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Ρωτήστε τα τι παιχνίδι έχουν όρεξη να παίξουν και αφήστε τον εαυτό σας να διασκεδάσει—και να αυξήσει παράλληλα τους παλμούς της καρδιάς.