Νίτσε: “Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος”

Επιμέλεια: ||NADINE||

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σήμερα 21 Ιουνίου, για 22 χώρες της Ευρώπης. Καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού πολιτισμού  Jack Lang, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.

Πραγματικός θεσμός η Ημέρα της Μουσικής πλέον και  ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός το οποίο γιορτάζουμε στις  21 Ιουνίου  από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Οι μουσικοί του πλανήτη μάς προσφέρουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την τέχνη και τη χαρά της ζωής -τη μουσική- και μας ταξιδεύουν όπως μόνο εκείνοι ξέρουν,  σε όποιον άλλον πλανήτη ονειρευτεί το μυαλό μας…

 

Ο ποιητής είναι κατώτερος από τον ζωγράφο στην απεικόνιση ορατών πραγμάτων και πολύ κατώτερος από τον μουσικό στην έκφραση αοράτων πραγμάτων.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 1452-1519

Τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες μουσικοί, κατακλύζουν την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό μας, με νότες, ρυθμούς και με αυτήν τη “παλέτα των χρωμάτων της ακοής”!

Σήμερα οι περισσότεροι, είτε σε δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα είτε σε χώρους διασκέδασης, μάς παρουσιάζουν συναυλίες απ’ όλο το μουσικό φάσμα.

Ενώ ετοίμαζαν το κώνειο, ο Σωκράτης μάθαινε μια μελωδία στον πλαγίαυλο. «Σε τι θα σου χρησιμεύσει;» τον ρώτησαν.

«Μα να μάθω αυτή τη μελωδία πριν πεθάνω».

 – Πηγή: Ogdoo.gr – http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/10-1-gnomika-gia-tin-pagkosmia-imera-mousikis– Πηγή: Ogdoo.gr – http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/10-1-gnomika-gia-tin-pagkosmia-imera-mousikis

 

Δεν ξέρω αν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται, όπως λένε, σε δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες.

Γιάννης Παπαϊωάννου, 1914-1972, Έλληνας λαϊκός μουσικοσυνθέτης