Σάς παρουσιάζουμε τη συνταγή σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!
Υλικά για 8-10 άτομα
- 2 κιλά ψίχα κολοκύθας
- 3 μέτρια πράσα, καθαρισμένα και πλυμένα
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα ή απλή πατάτα (προαιρετικό)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
- 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα)
- 2 ½ λίτρα ζωμό κότας ή νερό
- Αλάτι, πιπέρι
- 300 γρ γιαούρτι για το σερβίρισμα
- Λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση:
- Κόβετε την ψίχα κολοκύθας σε μεγάλα κομμάτια και χοντροκόβετε τα πράσα.
- Σοτάρετε στο λάδι τα πράσα μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε μέχρι να αφήσουν το άρωμά τους.
- Προσθέτετε την κολοκύθα, ανακατεύετε λίγο να καλυφθεί με το λάδι και προσθέτετε το ζωμό ή νέρο, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζετε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Περνάτε το μίγμα από το μπλέντερ για να γίνει μια βελουτέ σούπα.
- Σερβίρετε την σούπα στα μπολ και την συνοδεύετε με γιαούρτι το οποίο βάζει ο καθένας μια κουταλιά στη μέση της σούπας. Πασπαλίζεται η σούπα με το μπούκοβο, όσο θέλει ο καθένας.
Tip: για ευκολία καλύτερα είναι να ψήσετε στο φούρνο την κολοκύθα σε ταψί, κομμένη στη μέση χωρίς κουκούτσια (τα βγάζετε) και όπως είναι με την φλούδα της, μέχρι να μαλακώσει η ψίχα. Τότε με ένα μεγάλο κουτάλι τραβάτε την ψίχα από την φλούδα. Έτσι παίρνει η σούπα και ένα ωραίο άρωμα ψημένης κολοκύθας, και αποφεύγετε την διαδικασία το να αφαιρείτε την σκληρή φλούδα της ωμής κολοκύθας με μαχαίρι.
Georgia Kofinas: It’s perfect for this time of year when the pumpkins are plentiful and the weather is getting cooler!
Ingredients
For 8 servings:
- 2 kilos pumpkin, peeled and seeds removed
- 4 tablespoons olive oil
- 3 leeks trimmed and sliced
- 1 ½ teaspoons ground ginger
- 1 ½ teaspoons ground cumin
- 2 liters chicken stock or water
- salt and fresh ground pepper
- yogurt to serve
Directions
- Cut the pumpkin into chunks. Heat the oil in a large pan and add the leeks. Cook gently until softened. Add the ginger and cumin and cook, stirring, for another minute.
- Add the pumpkin and the chicken stock (or water) and season with salt and pepper. Bring to a boil and simmer for 30 minutes until the pumpkin is tender.
- Process the soup in a blender or food processor until smooth.
- Serve warm with a swirl of yogurt and a pinch of cayenne or paprika pepper.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Γεωργία Κοφινά για τη συνταγή!